Bij Uil thuis & andere verhalen

Coverafbeelding van: Bij Uil thuis & andere verhalen

Trefwoord(en)
uilen
dieren
verhalenbundel
leven
filosoferen

Genre
voorleesboek

Vanaf
5 jaar

De Amerikaanse Arnold Lobel (1933–1987) schreef en illustreerde tal van (meermaals bekroonde) verhalen die terecht vaak worden heruitgegeven in diverse samenstellingen.
Zo ook deze bundel, waarin je de vijf oorspronkelijke verhalen terugvindt van ‘Bij Uil thuis’, aangevuld met de verhalen van ‘Sprinkhaan op stap’, ‘Muizenverhalen’ en ‘Muizensoep’. Deze bundel is aan zijn vierde druk toe (1ste druk in 2014).
Het zijn allemaal tijdloze verhalen (oorspronkelijk verschenen in de jaren ’70) die blijven boeien en pareltjes om voor te lezen.
Je bent eerst te gast bij Uil thuis, waar ook de winter als gast binnenkomt. Wat Uil niet zo prettig vindt. De bobbels in zijn bed jagen hem schrik aan, tranenthee vindt hij wel wat zout maar toch lekker, hij wil tegelijkertijd boven en beneden zijn en waar hij ook gaat, de maan gaat altijd met hem mee. Wat een vriend!…
In ‘Sprinkhaan op stap’ wil de sprinkhaan op reis en vindt hij een weg. Hij volgt die en maakt zo allerlei avonturen mee.
In ‘Muizenverhalen’ vertelt papa Muis zeven verhalen. Voor elk muiskind één. Waarna ze allemaal in een diepe en vredige slaap vallen.
Tot slot, in ‘Muizensoep’, wil een wezel muizensoep maken. De kleine muis is hem echter te slim af. Hij verzint vier verhalen die in de soep moeten. Maar eer die verhalen in de soep zitten, is de muis natuurlijk al lang verdwenen.
Lobel schrijft verhalen die allemaal een warme gezelligheid uitstralen. Spanning en humor gaan hand in hand.
Zijn taal is eenvoudig maar gevarieerd, zijn zinnen kort en makkelijk (voor)leesbaar. Zowel kinderen als volwassenen herkennen zich moeiteloos in zijn personages.
De warme illustraties in sepia-achtige retrotinten trekken je aandacht en houden hem vast. Zij verluchten de tekst op gepaste wijze en prikkelen je verbeelding.
het geheel is perfect en met smaak vormgegeven door Nancy Koot en straalt een fijne luchtigheid uit die het boek iets feestelijks meegeeft. 
Een dikke bundel heerlijke (voor)lees- en kijk‘voer’ voor groot en klein!

Eric Vanthillo - maart 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Arnold Lobel

Illustrator
Arnold Lobel

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2018

ISBN
9789021679525

Aantal pagina's
248

Prijs
€24,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Owl at Home - Grasshopper on the Road - Mouse Soup - Mouse Tales

Vertaler(s)
Ed Leeflang
A.G.van Melle
W.J.van Melle-Meijer