Bij mij thuis

Aicha en Sep zijn niet alleen buren maar ook beste vrienden. Ze spelen heel vaak samen en vinden het dan leuk om te ontdekken hoe anders hun huizen, families en feesten zijn. Aicha komt namelijk uit Marokko. En hoewel ze net dezelfde dingen leuk vindt als Sep doen zij en haar familie die een beetje anders. Anders, maar even leuk! Kijk mee in het leven van Sep en Aicha en ontdek hoe leuk verschillen kunnen zijn!

Kleuterleidster Somia Bakali, zelf opgevoed door Marokkaanse ouders, schreef met Bij mij thuis een fijn prentenboek dat de actuele culturele verschillen die we overal tegenkomen erg behapbaar maakt. Alledaagse dingen zoals het ontbijt, de familiesamenstelling, boodschappen doen en bezoek krijgen worden getoond zoals ze er bij de Belgische Sep en de Marokkaanse Aicha aan toe gaan. Zo vertelt Aicha dat ze de hond van Sep heel leuk vindt, maar dat die niet op bezoek mag komen in hun huis omdat honden voor moslims onrein zijn. Gelukkig hebben ze bij haar thuis wel een kat waar ze mee kan knuffelen. Als de juf hen een standje geeft, gaan Sep en Aicha daar heel anders mee om. Uit de tekst kan afgeleid worden dat dit vroeger al tot problemen heeft geleid maar dat beter begrip van elkaars cultuur de goede oplossing is. Ook hun ontbijt ziet er heel anders uit. Beide kinderen zijn gek op choco maar eten dat op heel andere broodjes en drinken er verschillende dingen bij. De onderwerpen zijn bijzonder goed gekozen. Ze zijn gewoon genoeg om herkenbaar te zijn en verschillend genoeg om te verrassen. De verschillen tussen het leven van Sep en dat van Aicha komen ook mooi tot uiting in de illustraties. De linkerpagina toont hoe het er aan toegaat bij Sep en zijn familie en op de rechterpagina zie je hoe Aicha eet, feest en op vakantie gaat. De illustraties doen eerder stripachtig aan en dat kan op het eerste gezicht verrassend zijn voor mensen die bekend zijn met het werk van Ann de Bode. Toch leert een blik op haar website dat zij van alle markten thuis is en ook hier past haar stijl perfect bij het doelpubliek en de stijl van het boek.
Bij mij thuis is een luchtig en behapbaar boek dat een erg actueel thema naar voren brengt. Het zorgt ervoor dat verschillen tussen mensen als iets leuks wordt gezien in plaats van iets beangstigends. Daar kunnen volwassenen ook nog wat van leren!

Mathilde Lemm - juni 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Somia Bakali

Illustrator
Ann De Bode   

Uitgeverij
Van Halewyck   


Jaartal
2019

ISBN
9789461319388

Aantal pagina's
32

Prijs
€15,00