Bibliotheek der zielen – De bijzondere kinderen van Mevrouw Peregrine

aanrader Coverafbeelding van: Bibliotheek der zielen – De bijzondere kinderen van Mevrouw Peregrine

Trefwoord(en)
tijdreizen
Londen
liefde
avontuur
vriendschap
fantasy

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Jacob en Emma zijn na hun vlucht naar Londen nog steeds op zoek naar hun vrienden en hun ymbryne. Samen met de pratende hond Addison reizen ze van het hedendaagse Londen naar Devil’s Acre, een ellendige achterbuurt, want daar is het fort van de Schepsels die hun vrienden gevangen hebben genomen. Op deze plaats zal de beslissende strijd worden gestreden die het lot bepaalt van de leefwereld van alle bijzonderen.

Dit derde deel van de trilogie over ‘De Bijzondere Kinderen van mevrouw Peregrine’ is een lijvig boekdeel geworden van meer dan vijfhonderd bladzijden. Vanaf de eerste bladzijde wordt de lezer weer meegevoerd naar de bijzondere wereld waarin deze mensen met bijzondere krachten leven. Het verhaal gaat gewoon verder waar het tweede deel eindigde. Een lezer die de vorige delen niet heeft gelezen zal weinig of niets begrijpen van de hele situatie waarin het verhaal zich afspeelt. Ook nu weer belanden Jacob en Emma van de ene penibele situatie in de andere en zullen ze alles op alles moeten zetten om hun doel te bereiken. Maar er is veel tegenwerking van allerhande kanten. Het is hun moed en hun gevoelens voor elkaar die hen op de been houden en hen helpen om hun uitzichtloze tocht te volbrengen.
Net als in de vorige twee delen zijn er een groot aantal vreemde foto’s opgenomen die onderdeel vormen van het verhaal. Maar pasten de foto’s in de vorige delen perfect bij het verhaal dan lijkt het in dit deel soms dat het verhaal gestuurd wordt om een bepaalde foto erin te kunnen opnemen.
Uiteindelijk is de eindstrijd er één van Goed tegen Kwaad, van machtswellust tegen samenwerking, van eerlijkheid tegenover valsheid.
Een aantal elementen doen denken aan gebeurtenissen of mogelijkheden uit andere verhalen – of films. De deuren in het huis van Bentham, de strijd tussen Caul en Bentham na het stelen van de zielen of het slot van het verhaal – om er maar enkele te noemen – zouden voor sommige lezers parallellen kunnen vertonen met andere verhalen.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Jacob, in de ik-vorm. Zodoende ervaart de lezer de wereld waarin Jacob terecht is gekomen door zijn ogen. De lezer kent dan ook zijn gedachten, twijfels, gevoelens, zijn houding tegenover anderen en hoe hij op de gebeurtenissen die hem overkomen reageert.
In het verhaal staat niet enkel de actie centraal. Ook de bijna onmogelijke relatie tussen Jacob en Emma en de twijfel bij Jacob over waar hij nu thuishoort, krijgen heel wat aandacht en zullen uiteindelijk tot een besluit leiden dat voor beiden hartverscheurend is.
Een bijzonder verhaal in een beangstigende omgeving gekaderd met een zinderende finale. Waarna toch nog een uitgebreid slot volgt dat het geheel wel afsluit maar mogelijkheden biedt om verdere belevenissen mogelijk te maken.
Als trilogie een aanrader!

Pol Van Damme - maart 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Ransom Riggs   

Uitgeverij
Clavis   


Reeks
De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine

Jaartal
2015

ISBN
9789044820577

Aantal pagina's
504

Prijs
€21,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Library of Souls

Vertaler(s)
Tine Poesen