Bezoek op vier poten / Mmmm, toch wel lekker…

Studio Sesam wil de culturele en sociale diversiteit meer zichtbaar maken. Zij willen mensen en organisaties met elkaar verbinden en bruggen bouwen tussen verschillende gemeenschappen.
Een van de initiatieven daartoe zijn de ‘Superdiverse Kinderboeken’: een reeks van 5 boeken met telkens 2 verhalen per boek. 2 verhalen van verschillende auteurs en verschillende illustratoren die niets met elkaar gemeen hebben, tenzij het gemeenschappelijke thema van de hele reeks: Superdiversiteit.
Dit dubbelboek is er een uit de 2de reeks van 5 ‘Superdiverse Kinderboeken’.

In het ene boek (‘Bezoek op vier poten’) droomt Atif, die dicht bij de haven woont, van een boottocht naar een verre plek met alleen maar water. Zijn plotse ontmoeting met Komo zal alles veranderen. Komo is een wezen wiens eiland is verdwenen in de zee. Hij is op zoek naar een nieuwe plek en mag bij Atif blijven wonen. Maar het samenleven lukt niet zo makkelijk. Uiteindelijk, als beiden beseffen dat niets moet en alles kan en mag, lukt het best.
Dit verhaal leest als een vlotte fantasie met een heldere moraal. De prenten in speelse collage-stijl en heldere kleuren zijn sfeervol en verbeelden perfect die fantasie. Tegelijkertijd prikkelen ze je eigen verbeelding en zetten ze je op ideeën om zelf beeldend aan de slag te gaan. Als voorbeeld geven de makers je ook nog enkele knutseltips mee.
In het andere boek (‘Mmmm, toch wel lekker’) is het straatfeest in de straat van Maya. Nano, haar oma, heeft de lekkerste taarten gebakken. Maar eerst moet Maya gaan proeven bij de andere kraampjes. Bij de Hollandse viskraam is er kibbeling met knoflooksaus, buurvrouw Sara heeft falafel gemaakt, bij Ralou proeft ze bami en bij buurman Hamza krijgt ze een kommetje groene pap: Aloo Palak. Telkens moet Maya haar angst voor het onbekende overwinnen. Maar uiteindelijk komt alles goed. Dit stapelverhaal neemt het superdiverse thema heel letterlijk. Het had snediger gekund en mist spanning, maar als leidraad over keukens van de hele wereld geeft het een mooi beeld. De kleurrijke prenten bij dit verhaal zijn liefelijk maar wat vlak en rechtlijnig.
Twee boeken in één met een duidelijk doel en een aanstekelijk engagement.

Eric Vanthillo - juli 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Sophia Honggokoesoemo
Azmi Latif

Illustrator
AnneMarthe Zomer   
Marie Van Praag   

Uitgeverij
Studio Sesam   


Reeks
Superdiverse kinderboeken

Jaartal
2017

ISBN
9789082345575

Aantal pagina's
58

Prijs
€14,95