Bevrijd

aanrader Coverafbeelding van: Bevrijd

Trefwoord(en)
zoektochten
technologie
toekomst
school
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Lacey ontwaakt in een ziekenhuisbed. Ze kan zich niet herinneren hoe ze daar terecht is gekomen. Evenmin weet ze waar Jinx – haar bijzondere robotkat – zich bevindt. Terug thuis wil ze haar leven weer oppakken. Maar ze merkt dat er dingen niet kloppen. Ze zoekt haar vrienden terug op. Met hun hulp wil ze achterhalen wat er aan de hand is met Moncha, het technologiebedrijf achter de robotdieren. Maar hoe kan ze dit machtige bedrijf de baas met haar level 1 –keverbaku?

Dit verhaal is het vervolg op ‘Jinxed’ waarin Lacey haar bijzondere robotkat als bondgenoot krijgt. Al heeft die een heel eigen willetje. Het verhaal gaat verder waar het eerste geëindigd is. Dus is het erg belangrijk dit eerste deel eerst te lezen, maar dat is zo spannend dat de lezer het in één ruk uitleest. Dit tweede deel draait voornamelijk rond de poging van Lacey om de oprichtster van Moncha terug te vinden en daarmee ook haar kat Jinx.
Ook nu weer heeft het verhaal heel wat vaart en volgen de gebeurtenissen elkaar snel op. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Lacey, in de ik-vorm. Daardoor weet de lezer ook niet meer dan wat Lacey meemaakt, voelt en zegt. De personages zijn levensecht geschetst en de dialogen verlopen bijzonder vlot. Doorheen het verhaal wordt ook duidelijk dat mensen erg verhangen kunnen zijn aan hun technologische snufjes en zich daardoor laten beïnvloeden. Ook dat mensen er waakzaam moeten over zijn dat technologie, hoe praktisch ze ook kan zijn, niet de bovenhand mag krijgen op de mens.
Een toekomstverhaal dat de lezer wil aanzetten om niet lichtzinnig met de moderne technologie om te gaan maar ieders eigenheid en ambitie te waarborgen en respecteren.
Een aanrader.

Pol Van Damme - november 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Amy Mc Culloch   

Uitgeverij
HarperCollins   


Jaartal
2020

ISBN
9789402705744

Aantal pagina's
333

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Jinxed. Unleashed

Vertaler(s)
Niels van Eekelen