Bettie & Harrie in 13 ongelukjes (die niemand zag aankomen)

aanrader Coverafbeelding van: Bettie & Harrie in 13 ongelukjes (die niemand zag aankomen)

Trefwoord(en)
gezin
spelen
korte verhalen
ongeval
opgroeien

Genre
voorleesboek

Vanaf
5 jaar

Oudste zus Bettie en jongste broertje Harrie beleven samen leuke/gekke/spannende/grappige/verrassende/… tijden die telkens uitmonden in onverwachte ongelukjes. Geen grote drama’s, wel kleine en herkenbare ongemakken die iedereen wel eens overkomen.
– Als de juf het weer eens mis heeft en Bettie niet de juiste rol geeft voor het schooltoneel, dan moeten haar hersenen gespoeld worden. Bettie weet alles van voodoo en Harrie vindt het erg spannend…
– Protjes in bad zijn leuk, zeker als je ze in verschillende tonen kan produceren. Maar als er dan plots een bruine protviskeutel voorbij komt drijven, dan ben je best zo snel mogelijk uit het bad. Wel oppassen voor de druipnatte vloer!…
– Als de winter op zich laat wachten dan moet je hem gewoon helpen, vindt Bettie. De blaadjes alvast van de bomen trekken helpt al een beetje. Maar nog leuker is het om de tuin koud te maken met ijsblokjes en meer bevroren voedingswaren uit de diepvries…
– En nog veel meer… Dertien in totaal.

De ondernemende Bettie heeft al een stevige eigen mening. De spontane Harrie kijkt naar haar op en volgt haar met gemak (wie zou dat niet doen met zo’n spannende zus?…).
De karakters van de beide personages zijn al even herkenbaar als wat zij meemaken. De uitvergroting van hun acties en hun belevenissen vol ‘stoere’ fantasie beantwoorden aan je stoutste dromen en zorgen voor de nodige humor die tegelijkertijd hilarisch maar ook fijngevoelig is.
Alle verhalen hebben dezelfde lengte en dezelfde opbouw, maar toch slaagt Vercammen erin om telkens weer verrassend uit de hoek te komen. Haar fantasie is grenzeloos, en daar geniet je als (voor)lezer ten volle van.
Clement verlucht al deze verhalenpracht met gepaste tekeningen. Bij elk verhaal maakt zij een paginagrote, kleurrijke prent waar het plezier van afspat. De expressieve figuren zijn herkenbaar en wat zij eraan toevoegt is speels en overstijgt de realiteit met fijne details en een rijke verbeelding. Ook de vele kleine tekeningen her en der doorheen de tekst zijn speels en prikkelen je fantasie. Dit alles is vakkundig en al even speels vormgegeven door Pieter Willems waardoor het geheel een boek is geworden waar kinderen (en volwassenen) heel vaak naar zullen teruggrijpen voor nog eens een verhaal.
En nog…
En nog…
Daarom een must in elke boekenkast, een stevige aanrader!

Eric Vanthillo - juni 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Anna Vercammen

Illustrator
Sabien Clement   

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2017

ISBN
9789462912588

Aantal pagina's
85

Prijs
€14,50