Beter een goede buur…

Coverafbeelding van: Beter een goede buur…

Trefwoord(en)
buren
bang
eenzaam
vriendschap
dieren

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

Er was eens een straat met buren die elkaar niet kenden. Op nummer 15, bij Saartje,  was altijd veel lawaai, dus dachten de buren dat Saartje een beetje doof was. Maar Saartje was niet doof, ze had 10 rumoerige kuikens. Haar buurman, meneer Kasim, zag er altijd zo serieus en netjes uit. Niemand durfde met hem praten. Maar hij had een geheime hobby, hij kon geweldig goed jongleren. Hij verlangde naar publiek, maar zijn buurvrouw was doof (dacht hij) en de andere buurman was een enorme draak (dacht hij). Maar er woonde helemaal geen draak naast hem. Wel een bange muis die sinds er een kat in de buurt was komen wonen, een drakenmasker had geknutseld. Die kat at echter helemaal geen muizen, die was veganist en hield van kaarten, haken en in zijn moestuin werken. En dan is er nog de uitvindster die alleen met haar robots praatte, de uil die ’s nachts achter haar computer zat en de reus die dacht dat iedereen bang voor hem was. Allemaal leefden ze stilletjes hun eigen leven, naast elkaar. Tot er op een dag iets gebeurde dat alles veranderde.

Na de kennismaking met alle buren start een hartverwarmend verhaal. Want al die buren leren elkaar kennen en waarderen door één kleine gebeurtenis. Die zet een waterval van ontmoetingen in gang, wat zorgt voor een sprankelend einde. De verschillende personages werden raak getypeerd en prachtig in beeld gebracht. De tekst leest vlot voor en de illustraties zijn speels en aantrekkelijk, in zachte kleuren. Allerlei details versterken telkens de verschillende personages. Zo hangt het bureau van meneer Kasim, die advocaat is, boordevol memobriefjes. Zijn transformatie naar jongleur is een mooi contrast. De reus die in de wolken leeft en een boekenclub wil starten, woont tussen stapels boeken, waarop zijn keukenspullen balanceren. En hij ziet er prachtig uit in zijn Supermankostuum, als liefhebber van superhelden.
Het is knap om te zien hoe elke buur op zichzelf leeft, en wat eenzaam of bang is voor de anderen. Tot ze elkaar leren kennen, dan bloeien ze open. Dit boek is dan ook een prachtige uitnodiging om naar je buren toe te stappen en kennis te maken, moest je dat nog niet gedaan hebben.

Mik Ghys - september 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Rocio Bonilla   

Illustrator
Rocio Bonilla   

Uitgeverij
De Vier Windstreken   


Jaartal
2021

ISBN
9789051168617

Aantal pagina's
41

Prijs
€14,95


Vertaald uit
Spaans

Originele titel
Gràcies. Història d’un veïnat

Vertaler(s)
Antje Schoehuys-Blaak