Bestemming onbekend

aanrader Coverafbeelding van: Bestemming onbekend

Trefwoord(en)
treinen
reizen
rouwverwerking
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Rider zit op de trein naar een voor haar onbekende oudoom. Haar grootmoeder bij wie ze woonde is overleden en Rider heeft geen andere familie. Het is een dagenlange  treinreis en Rider ontdekt dat het een wereldje op zich is. Gaandeweg leert ze een aantal reizigers kennen. Maar ze leert ook heel wat over zichzelf al is dat niet gemakkelijk. Soms ziet ze het allemaal niet meer zitten en wil ze gewoon weg. Op een trein lukt dat niet echt.

Het verhaal wordt door Rider zelf verteld, in de ik-vorm. De lezer ziet de andere reizigers dus ook door Rider’s ogen en hoe zij over hen denkt. Het is slechts stukje bij beetje dat Rider iets over zichzelf loslaat en het duurt dan ook een hele tijd vooraleer de lezer weet hoe haar leven verlopen is en waarom ze in deze trein zit.
Het verhaal speelt in Amerika en overspant een aantal dagen. Dit is voor niet-Amerikaanse lezers misschien iets moeilijker voor te stellen zonder een kaart waarop haar reisroute kan gevolgd worden. Al is dat niet fundamenteel voor het verhaal. Het verhaal draait helemaal rond Rider en hoe zij tegenover de anderen, zeg ‘de wereld’ staat. Dat is in eerste instantie erg weigerachtig en heel wantrouwend. Ze vertrouwt niemand en zet zich tegen alles en iedereen af. Geleidelijk aan vindt ze toch enkele mensen die ze langzaam begint te vertrouwen. Daardoor leert ze ook meer zichzelf kennen en kan ze zich een plaats geven in de wereld. Al lukt dat het ene moment al beter dan het andere.
Het verhaal draait dus heel erg rond de gevoelens van Rider en dat heeft de auteur erg geloofwaardig verwoord. De lezer voelt echt mee met Rider en haar gevoelens komen levensecht over. De dialogen tussen de personages zijn vlot en het verhaal leest gemakkelijk. Door telkens een klein beetje informatie over haar verleden te geven, blijft de lezer geboeid en ook haar evolutie doorheen de reis houdt de aandacht vast.
Een gevoelig verhaal dat de lezer zeker zal kunnen raken.
Een aanrader.

Pol Van Damme - mei 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Paul Mosier

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2018

ISBN
9789047709947

Aantal pagina's
157

Prijs
€14,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Train I Ride

Vertaler(s)
Lydia Meeder