Bert en Bart redden de wereld

aanrader Coverafbeelding van: Bert en Bart redden de wereld

Trefwoord(en)
spelen
buitenaardse wezens
redden
aanvallen

Genre
leesboek

Vanaf
8 jaar

Bert en Bart spelen met hun alsof-wapens (een gootsteen-plopper en een oude stofzuigerbuis) en schieten op ruimtewezens. Ze spelen dat Zurghs de aarde aanvallen en dat zij de helden zijn die de aarde redden. Hun moeder Viola houdt niet van wapens. Ze wil dat haar zonen lief zijn en iets anders verzinnen. Ze leert hen elfjes schilderen, de vlinderdans dansen en bomen knuffelen. Maar de jongens zijn alleen maar geïnteresseerd in het terugkrijgen van hun wapens. Dan landt in hun tuin een ruimteschip van de Zurghs met hun gevreesde aanvoerder Zurgh Zargh die de aarde wil vernietigen…

Dit fantasievolle verhaal is hilarisch en een ode aan spelen en doen alsof. Bert en Bart beloven alles en doen alles om hun gefantaseerde wapens terug te krijgen van hun moeder. Maar die blijft hardnekkig volhouden, ze wil haar zonen vredevol opvoeden. Ook de Zurghs zijn geweldig. Die gemene buitenaardse wezens zijn zo benieuwd naar de wapens van Bert en Bart, dat ze speciaal voor hen landen in hun tuin. Waar ze dan verleid worden tot een geweldig spel. Zelfs het leger, dat alleen maar bestaat om te vechten, leert opnieuw gewoon spelen. Fantastisch!
Dat de makers van dit boekje zich geamuseerd hebben, is wel duidelijk. De lezer geniet dan ook met volle teugen van de vrolijke, speelse tekst en de grappige illustraties vol actie en fantasie.
Dit boek verscheen eerder in een zwart-wituitgave als Kinderboekenweekgeschenk 2011 in Nederland en daarna bij uitgeverij Lemniscaat in kleur. Jammer dat de extra pagina’s uit die laatste editie niet mee opgenomen werden in deze nieuwe uitgave. Toch blijft dit boek een heerlijk hilarische aanrader voor jonge lezers. Het kreeg terecht een herdruk in de reeks Tijgerlezen, bedoeld om kinderen zin te doen krijgen in lezen. Dat lukt met dit boekje zeker en vast!

Mik Ghys - maart 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Tjibbe Veldkamp   

Illustrator
Kees De Boer

Uitgeverij
Querido   


Reeks
Tijgerlezen

Jaartal
2023

ISBN
9789045128221

Aantal pagina's
90

Prijs
€13,99