Bent u daar, God? Ik ben het, Margaret.

Coverafbeelding van: Bent u daar, God? Ik ben het, Margaret.

Trefwoord(en)
verhuizen
opgroeien
religie

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Margaret is net verhuisd en maakt nieuwe vriendinnen op school. Ze starten een geheime club en beloven elkaar alles te vertellen over jongens, beha’s en ongesteld worden. Margaret is erg onzeker over zichzelf en start in gedachten een gesprek met God. Ze is echter niet religieus opgevoed, ze heeft een Joodse vader en een christelijke moeder maar die wilden haar geen godsdienst opdringen. Daarom gaat ze zelf op zoek naar welke godsdienst bij haar past. Ze combineert dat met een werkstuk voor school en bezoekt zowel kerken als een synagoge. Haar grootouders willen haar allebei winnen voor hun religie, maar Margaret kan niet kiezen. Ze is in gedachten ook meer bezig met voor de eerste keer ongesteld zijn, want ze wil niet de laatste van haar vriendinnengroepje zijn. Wanneer dat dan uiteindelijk gebeurt, stuurt ze toch een bedankje naar God. Misschien hebben haar gesprekjes met hem toch geholpen.

Margaret is een innemend personage dat je meteen inpakt. En dat blijkt ze al zeer lang te doen want dit boek verscheen reeds in 1970. Toch oogt het nog heel hedendaags, met onderwerpen die universeel en tijdloos zijn. Door dat universele karakter belandde het boek ook in de Times 100 van beste Young Adults aller tijden. Een straffe prestatie.
De gevoelens van Margaret zijn knap beschreven en heel inleefbaar. Ook haar leefomgeving voelt vertrouwd, met ouders met een open kijk op religie en de samenleving. De zoektocht van Margaret naar God is speels en soms grappig. Doorheen haar belevenissen staan haar berichten aan God, waarin ze telkens hulp vraagt, of nood heeft aan bevestiging. Heel wat van haar vragen hangen samen met opgroeien en erbij horen. En die vragen blijven actueel, waardoor het boek zo herkenbaar aanvoelt.
Dit boek verscheen eerder bij Uitgeverij Leopold, maar kreeg nu een nieuwe vertaling door de verfilming die op Netflix te zien is.
Een boeiende zoektocht van een opgroeiende tiener naar God.

Mik Ghys - maart 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Judy Blume   

Uitgeverij
Volt   


Jaartal
2023

ISBN
9789021488097

Aantal pagina's
189

Prijs
€12,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Are you there God? It’s me, Margaret

Vertaler(s)
Anneke Bok