Bens boot

Coverafbeelding van: Bens boot

Trefwoord(en)
dood
buren
dromen

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

In de tuin van Giel staat een kleine houten zeilboot. Het is het graf van zijn broer Ben die verongelukt is, maar dolgraag wilde zeilen. Maar de buren vinden dat een graf in de tuin niet kan. Het maakt hen onrustig. Ze schakelen de politie in en een ambtenaar. Het helpt echter weinig. De vader van Giel timmert ondertussen vrolijk verder aan zijn huis. Het ziet er hoe langer hoe vreemder uit. De papa van Giel heeft echter een plan…

Een klein, fijn verhaal dat de lezer ook een beetje aanzet om na te denken over zoiets als een gaf in de tuin. Zou het fijn zijn een geliefde vlak bij te hebben of toch eerder beangstigend? De buren vinden het alleszins verontrustend en willen de dood afzonderen naar het kerkhof. De vader van Giel is echter met een groot plan bezig en alle opmerkingen en boze commentaren glijden van hem af als water van een eend. Hij blijft optimistisch en als Giel aan zijn moeder vraagt wat er te gebeuren staat, zegt ze enkel dat hij moet vertrouwen op zijn vader en dat alles goed zal komen.
Het verhaal is realistisch beschreven al is het gegeven dat niet echt. De personages komen nogal zwart-wit over. De buren chagrijnig en boos – ze heten niet voor niets Azijn en Oorwurm – de vader van Giel één en al optimisme, hij is niet boos te krijgen, blijft altijd even vriendelijk, zijn moeder eerder volgzaam en stil. Giel zit daar zo een beetje tussen en weet niet echt wat er speelt en wat er zal komen. Een aandachtige lezer zal het slot al eerder in het verhaal door hebben. En eigenlijk krijgen de buren dan toch hun zin, al is het niet zoals zij het voorzien hebben.
De vele kleurrijke illustraties van Linde Faas passen heel goed bij het verhaal en geven soms een adempauze bij dubbele paginagrote illustraties.
Een optimistisch verhaal over een te overdenken onderwerp. Voer voor een groepsgesprek in de klas of jeugdbeweging.

Bekroond met een Vlag en Wimpel 2016.

Pol Van Damme - november 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Pieter Koolwijk   

Illustrator
Linde Faas   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2015

ISBN
9789047701156

Aantal pagina's
65

Prijs
€14,95