Beginnelingen – De jonge jaren van 24 opmerkelijke mensen uit de hele wereld

Coverafbeelding van: Beginnelingen – De jonge jaren van 24 opmerkelijke mensen uit de hele wereld

Trefwoord(en)
mensen
jong
beroemd
jeugdherinneringen
wereld

Genre
informatief

Vanaf
10 jaar

Joke van Leeuwen schreef een boek over de beginjaren van ‘opmerkelijke’ mensen, 24 in totaal. Enkele van hen zijn alom gekend, zoals Audrey Hepburn of Frida Kahlo. Maar de meesten zijn minder gekend, zoals Danilo Kis, Lowitja O’Donogheu, Kartini, en vele anderen. Allemaal mensen die net als jij en ik ‘gewoon’ gestart zijn in het leven, maar later beroemdheid verwierven door doorzettingsvermogen of hard werken en soms ook wel door gewoon geluk.
Dit soort werk verwacht je niet meteen van deze auteur die meestal uitblinkt in fantasie en originaliteit. Maar in de keuze van de personen en de manier waarop zij over hun levens schrijft, dat alles verraadt toch weer haar eigenzinnigheid en eigen stijl.
Elk verhaal start met een enkele zin als een soort teaser, zoals bv. ‘de jongen die met aids geboren werd’ (Nkosi Johnson) en ‘het meisje dat zoals de jongens wilde zijn’ (Nawal El Saadawi).
Daarna volgt een heldere en vlotte beschrijving van de kinder- en jeugdjaren. Zoals Phan The Kim Phuc die tijdens de Vietnamoorlog geboren werd. Hoe zij als vijfde kind van het gezin (of als zesde want geen enkel kind kreeg nummer 1) gelukkig leefde en vaak in de boomhut vertoefde met een boek. Maar toen kwam de oorlog dichterbij en zo kwam het dat zij op een dag moest wegrennen voor de bommen met napalm toen Nick Ut de legendarische foto nam.
Of zoals Ingmar Bergman die net na de eerste wereldoorlog verzwakt geboren werd omdat zijn moeder leed aan de Spaanse griep. Vader was best streng en sloot de kinderen als straf soms op in een donkere kast. Daar ontstond voor Ingmar zijn eerste fascinatie voor cinema door in die donkere kast met een zaklamp op de muur te schijnen. Later maakte hij samen met zijn zusje poppenkastvoorstellingen. Van een schatrijke tante kreeg zijn broer op een kerstavond een cinematograaf. De ruil werd snel geklaard en zo kwam hij in het bezit ervan. Bij die tante en zijn oma werden zijn fascinatie voor cinema aangewakkerd. Enz…
Stuk voor stuk jonge levens in een notendop die je vol nieuwsgierigheid leest.
Na elk stukje vind je telkens nog een korte, meer zakelijke beschrijving over het leven van de persoon.
In haar vormgeving bleef zij sober maar efficiënt: elk hoofdstukje start met een blauwe pagina met daarop de wereldbol en de situering van de plek van woonst en opgroeien, op de pagina ernaast de zin als teaser en een kleine prent en tot slot een getekend portretje van hem of haar.
Een mooi en verzorgd naslagwerk met een originele insteek. Als aanzet dus een welkom informatief boek waarin je grasduint en stukjes leest en dat doet hongeren naar meer.

Eric Vanthillo - april 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Joke van Leeuwen   

Illustrator
Joke van Leeuwen   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2022

ISBN
9789045127354

Aantal pagina's
249

Prijs
€16,99