Bastiaan en zijn ballon

aanrader Coverafbeelding van: Bastiaan en zijn ballon

Trefwoord(en)
ballonnen
vriendschap
angsten
loslaten

Genre
prentenboek

Vanaf
3 jaar

De kleine Bastiaan, een aandoenlijk diertje met grote bolle ogen, heeft een knalrode ballon. Roder dan de zon, ronder dan de volle maan en er zit een touwtje aan. Op een nacht laat hij het touwtje los en vliegt zijn ballon weg in het donkere bos. Zonder zijn ballon voelt hij zich alleen en ontzettend klein. Hij gaat op zoek.Op zijn zoektocht ontmoet hij de oude, wijze uil, die hem gaat helpen zoeken. Zij vinden de ballon niet, maar wel twee verliefde duiven tussen de rode pioenen. En drie slimme slakken tussen de heerlijk zoete bosaardbeitjes. En vier kronkelende rupsen uit de rode appel. Allen zeggen hem steeds hetzelfde: “Niet huilen, alles komt goed. Dat zul je zien. We gaan op zoek naar jouw ballon. Verlies je er één, dan vind je er tien.”
En inderdaad, zijn ballon is hij kwijt, maar nu heeft hij wel tien nieuwe vrienden. En dat is meer dan één… En de ballon, die gaat zijn gang. Bastiaan is niet meer bang.
Dit filosofisch getinte prentenboek is fantasierijk en herkenbaar. Het stapelt zich via herhalingen naar een mooi en hartverwarmend einde. De sobere tekst op rijm met vele herhalingen is afgemeten maar klinkt nergens geforceerd. Hij laat zich vlot voorlezen en de jonge toehoorders zullen al snel de rijmwoorden mee zeggen. De illustraties zijn opvallend en gedurfd, zeker voor dit jonge doelpubliek. De illustrator maakt imposante composities met grote contrasten in zwart en wit en weinig maar doelgericht rood. Zo verbeelden de tweekleurige houtsnedes perfect de grote duisternis in het bos en de rode accenten trekken je aandacht (net als die van Bastiaan). De specifieke druktechniek van houtsnedes geeft aan de prenten een mooie diepte en reliëf. Ook de totale vormgeving laat niets aan het toeval over. De grote stevige, liggende pagina’s, de luchtige tekst op grote partijen wit en de speelse houtsnedes, alles is uitgekiend tot een mooie uitgave die niet commercieel is en daardoor best gewaagd.
Een aanrader voor groot en klein.
Voor wie van een warm verhaal houdt en voor wie geniet van knappe illustraties.

Eric Vanthillo - april 2014

Zoek op bib.be

Auteur
Alice Brière-Haquet

Illustrator
Olivier Philipponneau

Uitgeverij
Book Island   


Jaartal
2013

ISBN
9780987669636

Aantal pagina's
36

Prijs
€14,50


Vertaald uit
Frans

Originele titel
Le Ballon de Zébulon

Vertaler(s)
Bette Westera