Basil brult

Coverafbeelding van: Basil brult

Trefwoord(en)
boos
fantasie
gevoelens

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

Basil is de kleinste en de jongste van zijn familie. Meestal vindt hij dat niet erg, maar soms vindt hij het verschrikkelijk. Zoals wanneer ze moeten rennen voor de trein en Basil als laatste nog een plekje heeft tussen papa en Rakker, hun hond. In de speeltuin is hij te klein voor het klimrek, staan de boomstammen te ver uit elkaar om er op te stappen of springen en mag hij niet van de grote glijbaan omdat hij te klein is. Wanneer hij dan nog als laatste bij het ijskarretje komt en alles op is, wordt hij woedend. Hij verandert in een tijger en begint te brullen. Zo krijgt hij snel een ijsje van zijn broer en maakt iedereen plaats zodat hij kan zitten. Maar er is ook niemand meer die met hem wil spelen. Misschien is het toch geen goed idee om in een tijger te veranderen?

Basil heeft een probleem. Of eigenlijk meerdere problemen, waardoor hij uiteindelijk zo boos wordt dat hij begint te brullen. Dat is een grote ontlading, die eerst zorgt voor euforie, maar al snel weer verdwijnt. Want door zijn gebrul, is hij nu helemaal alleen, en dat wil hij ook niet. Hierdoor merkt Basil dat zijn gedrag niet ok is, dat hij zich wat moet inhouden. Nog een beetje grommen kan wel, zo komt hij voor zichzelf op. Maar brullen hoeft niet meer, dat maakt hem niet gelukkiger.
Op een speelse en heel herkenbare manier worden de gevoelens van Basil in beeld gebracht. De tekst beperkt zich tot de essentie, waarbij de illustraties de woedeaanval van Basil knap in beeld brengen. Het jongetje is plots veranderd in een kleine tijger en kan alles wat daarvoor niet kon. Stilaan verandert hij dan terug in een jongetje, eentje dat geleerd heeft hoe hij zichzelf moet gedragen.
Een vlot en duidelijk verhaal om te leren omgaan met emoties.

Mik Ghys - april 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Tom Percival   

Illustrator
Tom Percival   

Uitgeverij
Baeckens Books   


Jaartal
2020

ISBN
9789059247451

Aantal pagina's
31

Prijs
€14,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Ravi’s Roar