Baron 1898

Coverafbeelding van: Baron 1898

Trefwoord(en)
spanning
hoogmoed
hebzucht
liefde
bijgeloof

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

1893. Gustave, een reiziger die al de hele wereld is rondgetrokken, komt overnachten in de herberg waar Jochem en Doortje werken. Jochem biedt aan om hem de weg te wijzen door de Zompige Heide, zo kan Gustave op tijd in Antwerpen zijn, waar hij over twee dagen de boot naar Zuid-Amerika moet halen. Op de Zompige Heide zouden de Witte Wieven hun echter het moeras kunnen inlokken volgens de geruchten in het dorp. Bijna op het einde van hun tocht komen ze bij een kleine grot. Gustave, nieuwsgierig als hij is, wil er in. Al waarschuwt Jochem hem dat niet te doen. Gustave vindt er een goudklompje. Dat brengt hem op het idee om er later een mijn te graven. In 1897 keert Gustave terug. Hij is nu baron en erg arrogant. Hij duldt geen tegenspraak en gaat eigenzinnig zijn gang. Er gebeuren geheimzinnige dingen bij het boren van de mijnschacht.

Dit verhaal hoort bij een nieuwe attractie in de Efteling. Er werd een heel verhaal geweven rond de nieuwe achtbaan. Op YouTube is een filmpje te vinden met het verhaal achter de attractie maar dat verschilt behoorlijk van het verhaal dat de auteur van dit verhaal heeft bedacht. Lezers van het boek kunnen beter wachten met het filmpje en eerst het boek lezen.
De auteur schetst de vrij armoedige toestand waarin de mensen in die tijd op de arme heidegronden moesten leven. Door de komst van de mijn is er veel meer werkgelegenheid en verdienen de mensen meer. Maar de bijgelovigheid van sommigen en het protest tegen de vernieling van een stuk natuur doen velen telkens opnieuw twijfelen. Ondertussen is de avontuurlijke en vriendelijke Gustave van enkele jaren ervoor verbitterd teruggekeerd om als een irritante en arrogante baron de plak te komen zwaaien in het dorp. Daarnaast worden ook de relaties tussen Jochem en Doortje verstrengeld in het verhaal. Jaloersheid, het verdringen van hun echte gevoelens en de dorpsroddels maken het hen niet gemakkelijk.
Het verhaal wordt meestal verteld door een alwetend auteur vanuit het standpunt van Jochem. Hij doorziet de manipulaties van de baron maar kan er weinig tegen inbrengen. De lezer krijgt ook een beeld hoe het werk in een mijn verloopt en de gevaren die er kunnen opduiken. De kleurrijke illustraties zal de bezoeker van de Eftelingattractie zeker terugvinden. Ze passen goed bij de sfeer van het verhaal.
Als voorgenieten op of nagenieten van een bezoek aan deze attractie heel wat geloofwaardiger dan het internetfilmpje.

Pol Van Damme - oktober 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Jacques Vriens   

Illustrator
Efteling

Uitgeverij
Van Holkema & Warendorf   


Jaartal
2015

ISBN
9789000344703

Aantal pagina's
172

Prijs
€14,99