Bambi

aanrader Coverafbeelding van: Bambi

Trefwoord(en)
dieren
bossen
symbolen
sprookjes
leven
gevaar
opgroeien

Genre
leesboek

Vanaf
8 jaar

Toen in 1942 Walt Disney Bambi uitbracht, probeerde hij de gruwelen van de (toen nog Europese) oorlog te verzachten. Hij maakte van het verhaal over het jonge reekalfje dat zijn moeder verliest een ode aan de natuur en haar schoonheid. Het oorspronkelijke verhaal, door Felix Salten in 1923 geschreven, is geen sprookje en ook niet voor kinderen. Het is een dierenroman die vertelt over het opgroeien en sterven van een hert dat tijdens zijn leven schoonheid maar ook eenzaamheid en gevaar kent. In Saltens werk bejubelt ook hij de natuur en het leven maar waar Disney het lieflijk houdt, laat Salten zien dat het leven een aaneenschakeling van beproevingen is. Benjamin Lacombe, die al eerder klassiekers op een prachtige manier nieuw leven inblies, koos voor de originele tekst en laat zien dat Bambi meer is dan een lieflijk sprookje. Net als Salten die zowel de schoonheid als de gruwelijkheden van de natuur beschrijft, kiest Lacombe voor het tonen van de licht- en schaduwkanten. Dat doet hij letterlijk. Een aantal van zijn tekeningen maakte hij zonder kleur. Hij laat zien dat het bos ook een duistere en mysterieuze kant heeft. Eén van de spannendste scènes in het verhaal, het moment dat Bambi en zijn moeder vluchten voor de jager, vertelt Lacombe aan de hand van een opeenvolging van grote, zwart-witte tekeningen die door het weglaten van details en omlijning de snelheid en spanning laten voelen. Het merendeel van zijn illustraties zijn ondergedompelde in de mooiste kleuring en het meest romantische licht. Elke bladzijde, de tekst staat in kolommen, is versierd met een prachtige tekening die naargelang het verlopen van de seizoenen in het verhaal andere dieren en planten tonen. Die dieren en planten vormen ook de basis voor enkele prenten die geen directe link met het verhaal hebben maar wel de sfeer van schoonheid versterken. Het zou me niet verbazen mochten deze illustraties gebruikt zijn om (kasteel)muren mee te behangen. Tenslotte speelt Lacombe niet alleen met licht en schaduw en het verstrijken van de tijd, maar ook met het papier zelf. Prachtige, maar oh zo kwetsbare, uitsnijdingen maken het boek tot een nog mooiere parel dan het al was.
Bijna honderd jaar na het verschijnen blijkt het verhaal opnieuw actueel. Salten schreef zijn roman met in zijn achterhoofd de groeiende antisemitische beweging in zijn vaderland. Ook nu leven vele minderheden in onzekerheid wetende dat beproevingen de rode draad door hun leven (zullen) vormen. Uitsluiting is nog steeds iets wat velen dagelijks ervaren. Salten eindigt zijn boek positief (hij wist natuurlijk nog niet welke verschrikkingen Europa boven het hoofd hingen) en geeft zijn lezers de boodschap mee dat moed en hoop het mogelijk maken om elke beproeving het hoofd te bieden. En naast de schoonheid van de prenten die met geen woorden te beschrijven valt, is dat wat een moderne lezer uit Bambi kan halen.
Bambi een leven in het woud krijgt door zijn verrassend wrede en toch schone verhaal en de betoverende illustraties meer dan verdiend de stempel aanrader!

Mathilde Lemm - oktober 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Felix Salten

Illustrator
Benjamin Lacombe   

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2021

ISBN
9789044841008

Aantal pagina's
187

Prijs
€29,95


Vertaald uit
Duits

Originele titel
Bambi. Eine Lebensgeschichte aus dem Walde

Vertaler(s)
Clavis Uitgeverij