Balotje en Sinterklaas

aanrader Coverafbeelding van: Balotje en Sinterklaas

Trefwoord(en)
Sinterklaas
wachten
jaar

Genre
prentenboek

Vanaf
3 jaar

Balotje, het geesteskind van Yvonne Jagtenberg dat wij al jaren in ons hart sluiten, ontmoet net als elk ander kind dé Sint. Maar, zoals we gewend zijn bij Balotje, krijgt dit avontuur een verrassend staartje…
Want na de fijne ontmoeting, het zetten van de laarsjes, het vele zingen én het bezoek van de Sint bij hen thuis (waarbij hij koffie drinkt met een rietje) volgt ’s ochtends de ontnuchtering: hij is alweer vertrokken naar Spanje. Omdat hij daar woont. Maar Balotje moest hem nog bedanken. En wachten tot volgend jaar, dat lijkt haar geen goed idee. Want misschien is hij wel boos op haar en komt hij nooit meer terug? Wat later in december ziet ze een kerstman die wel lijkt op Sinterklaas maar het niet is. In de lente raapt zij eitjes en bedankt zij Sinterklaas. Maar hoort hij haar wel? In de zomer gaan zij op reis naar Spanje, maar die man op het strand kan onmogelijk Sinterklaas zijn. Daarna wordt het herfst en zal het hopelijk niet meer zo lang duren eer hij komt… Want, zo bedenkt zij zelf, “Sinterklaas is de liefste Sinterklaas die er bestaat”.

Zalig toch die uitspraak vol liefde en intens genot.
Zoals steeds in haar prentenboeken toont Jagtenberg ons een Balotje met hopen sympathie en een pittige eigenwijsheid. Je kan niet anders dan van haar houden, terwijl zij lekker haar eigen gang gaat.
Het verhaal vol verrassende wendingen lees je met veel plezier (voor), terwijl de chronologie van het jaar je doet wegdromen naar je eigen belevenissen doorheen die tijd. Herkenbaarheid is een grote troef en de fijne humor doet je vaak glimlachen en lichtjes grinniken.
De kleurrijke prenten vol brute kleurvlakken en sprekende expressies zuigen je aandacht op en tonen je sferen waarin het prettig toeven is. Elk kind zal zich moeiteloos herkennen in Balotje (en de volwassen voorlezer ook…).
Het geheel werd aantrekkelijk vormgegeven in een aangename, matte cover met blinkende opdruk, waarvoor welgemeende complimenten aan Arno Kranenborg en Lenaleen/Leentje van Wirdum.
Een heerlijk en origineel Sinterklaas-prentenboek vol warme sympathie dat niet mag ontbreken in elke boekenkast.
Een aanrader!

Eric Vanthillo - november 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Yvonne Jagtenberg   

Illustrator
Yvonne Jagtenberg   

Uitgeverij
Gottmer   


Jaartal
2022

ISBN
9789025776961

Aantal pagina's
30

Prijs
€13,99