Ballade van de dood

aanrader Coverafbeelding van: Ballade van de dood

Trefwoord(en)
dood
koningen

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Er was eens een koning die slechts één vijand had: de Dood. Hij vond dat de Dood zijn leven bedierf en vroeg zijn geleerden om hulp. Waarom was hij zo bang? Wat was de Dood? Volgens zijn geleerden moest hij in levenden lijve bestaan, moest hij te vangen zijn. En dat deden ze dan ook. Nog nooit waren de koning en zijn onderdanen zo gelukkig geweest. Jarenlang vierden ze feest. Niemand ging dood, maar er werden wel baby’s geboren. Het werd zo druk dat na honderd jaar de lol er af was, dat men terug verlangde naar de rust van het graf. De koning moest toegeven dat hij een fout had gemaakt, dat de Dood weer losgelaten moest worden.  En hij bevrijdde de Dood en iedereen was weer gelukkig…

Een gevoelig thema wordt hier op een ludieke manier voorgesteld. En biedt heel wat stof tot nadenken. De bange koning die zo blij is dat de Dood verslagen is, kiest uiteindelijk zelf voor de Dood. Op een speelse manier wordt hier heel duidelijk gemaakt hoe belangrijk de Dood is. Als je ziet hoeveel dieren er geboren worden en moeten samenleven, daar kan zelfs geen tekst meer bij. De rijmende tekst beperkt zich tot de essentie maar wordt nergens zwaarmoedig. Het is een vlot verhaal met een vrolijke en trieste toets. En met schitterend illustraties vol verrassende details.

Dit boek kent een lange voorgeschiedenis. Een eerste versie van het verhaal stond in ‘Mooi meegenomen’, het debuut van Koos Meinderts in 1983. Twee jaar later zette hij het verhaal om in een lied, dat op de LP ‘Roltrap naar de maan’ van Klein Orkest kwam. Ook in het theater kwam het verhaal goed over, Koos Meinderts en Harrie Jekkers gebruikten het in verschillende voorstellingen. De berijmde versie verscheen voor het eerst in ‘De kinderverslinder, liedteksten van Harrie Jekkers en Koos Meinderts’ in 1993. Zeven jaar later nog een keer in ‘Leve het nijlpaard!’, weer een bundeling kinderliedjes. Deze prentenboekeditie is de derde keer dat ‘Ballade van de dood’ in druk verschijnt. En opnieuw zeer verdiend de nodige aandacht krijgt.
Het is een aanrader, zowel door het thema als door de tekst en de illustraties. Geslaagd over de hele lijn!

Bekroond met een Zilveren Griffel 2009 en een Vlag en Wimpel van de Penseeljury 2009.

Mik Ghys - oktober 2009

Zoek op bib.be

Auteur
Koos Meinderts   
Harrie Jekkers

Illustrator
Piet Grobler   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2008

ISBN
9789047701095

Aantal pagina's
26

Prijs
€13,95