Bahar op de maan

aanrader Coverafbeelding van: Bahar op de maan

Trefwoord(en)
familie
school
kunst
echtscheiding
weddenschappen

Genre
leesboek

Vanaf
8 jaar

Bahar sluit een weddenschap met mams Sophie. Die beweert dat de afwas kan groeien. Daar gelooft Bahar niets van, dus volgt een weddenschap. Terwijl de afwas steeds groter wordt, krijgt de klas van Bahar een invaller. Juf Katrien is zwanger en kan een poosje geen les geven. Daarom komt meester Johnny en die houdt van kunst. Dat vinden de kinderen in Bahars klas stom, tot hij hen meeneemt naar een museum. Daar mogen ze in en uit de kunstwerken lopen, zelfs een wandeling doen op de maan met een VR-bril. Na het bezoek wil meester Johnny zijn leerlingen in kunstenaars veranderen. Ze gaan zelf een tentoonstelling houden. En Bahar heeft een briljant idee… met de afwas.
Ondertussen leeft ze erg mee met haar vriend Ruman. Die is ongelukkig want zijn ouders gaan misschien scheiden. Samen met haar vriendin Agnes tracht Bahar Ruman te troosten. Want dat doen vrienden.

Na ‘Bahar Bizar’ kunnen we weer mee genieten van de vrolijke Bahar en haar belevenissen thuis en op school. Ze is gelukkig met haar twee mama’s en begrijpt dan ook het verdriet van haar vriend Ruman wanneer zijn ouders misschien gaan scheiden. De gevoelens van Bahar en Ruman over dit thema werden knap verwoord, je voelt de donkere gedachten van Ruman en het medeleven van Bahar tussen de regels. Er is ook plaats voor kunst door de enthousiaste meester: kunst ontdekken in een museum, kunst zelf maken en tentoonstellen, ontdekken dat alles kunst kan zijn. Daarnaast zitten de vrolijke momenten en situaties. Een groeiende afwas, wat kan je je daarbij voorstellen? Is dat hetzelfde als een groeiende baby in de buik van de juf? Een grappig gegeven dat mee de sfeer van het boek bepaalt. Die is luchtig en vrolijk, met een serieus kantje eraan. De taal is speels en direct, heel open en toegankelijk. Een plezier om (voor) te lezen.
Naast die pittige tekst zijn er ook nog de illustraties, vol gevoel en expressie. Ze brengen Bahar en haar vrienden tot leven, en ook de groeiende afwas. Ze sluiten perfect aan bij de leefwereld van Bahar en van de lezer.
Een eigentijds en vrolijk verhaal over vriendschap en familie. Een aanrader.

Mik Ghys - november 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Michael De Cock

Illustrator
Arevik d’Or   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2023

ISBN
9789045129679

Aantal pagina's
85

Prijs
€15,99