Baby Aapje, privé-detective

Coverafbeelding van: Baby Aapje, privé-detective

Trefwoord(en)
detective
apen
humor

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Baby Aapje is privédetective. In zijn eerste zaak komt een operazangeres om zijn hulp vragen want iemand heeft haar juwelen gestolen. Baby Aapje gaat op zoek naar sporen, hij maakt aantekeningen, hij eet een snack. En dan moet hij zijn broek nog aantrekken. Dat is het moeilijkste van al. Daarna is hij er helemaal klaar voor. Hij vindt een spoor en ontmaskert al snel de dader. Na deze zaak volgen nog: de zaak van de verdwenen pizza, de zaak van de vermiste neus, de zaak van het verdwenen ruimteschip. De laatste zaak is die van de vermiste baby…

Door de titel en cover is al duidelijk dat dit om een geestig boekje gaat. Op de schutbladen zie je Baby Aapje al sukkelen met zijn broek, een element dat in elke zaak terugkomt en toch grappig blijft. Een ander terugkerend element is hoe het kantoor van Baby Aapje zich aanpast aan de zaak in kwestie. Bij de zaak van de verdwenen pizza bijvoorbeeld zie je allemaal elementen uit Italië. Het gaat telkens om bekende maar ook minder bekende elementen uit cultuur of geschiedenis of gewoon iets passends. Als je benieuwd bent naar de elementen kan je in ‘de sleutel’ achteraan in het boekje kijken voor meer info erover. Het boekje heeft ook een register. Het leuke is dat dit allemaal erg serieus overkomt, maar zelfs in het register zit humor. Dit laatste en de elementen in het kantoor zullen wel vooral volwassen mee- of voorlezers oppikken.

‘Baby Aapje’ heeft het uiterlijk van een leesboek, maar het heeft heel weinig tekst. De zaken die Baby Aapje oplost zijn nogal eenvoudig en voorspelbaar. Enkel de laatste zaak is wat anders. Het zit hem vooral in de sprekende tekeningen die het geheel een zekere vaart geven. Er wordt stijlvol gewerkt met zwart-wit en rood.

‘Baby Aapje’ doet je fronsen en lachen, het is schattig en je krijgt er een beetje (cultuur)geschiedenis bij. Je kan ook het gevoel hebben dat er meer moet inzitten of dat je iets mist van de clou, maar daar moet je vooral niet te hard naar zoeken. Het speelt wat met absurde humor en is niet helemaal definieerbaar. Eerste lezers kunnen er alleszins lol aan beleven. Sommige kinderen zullen misschien wel meteen hun eigen privédetectivekantoor opstarten, maar dan moeten ze natuurlijk eerst hun broek aandoen!

Marjolein Noé - november 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Brian Selznick
David Serlin

Illustrator
Brian Selznick

Uitgeverij
Rubinstein   


Jaartal
2019

ISBN
9789047626435

Aantal pagina's
192

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Baby Monkey, Private Eye

Vertaler(s)
Mascha de Vries