Avondrood

In de woelige periode van de Franse Revolutie groeit de twaalfjarige Nathan op en een Parijs’ bordeel. Hij wordt er opgenomen door de ‘vrouw des huizes’ en in de jaren die volgen opgeleid tot een verleidelijke jongeman die gevoelige informatie moet verzamelen voor ongekende opdrachtgevers. Hij neemt geen standpunt in maar werkt voor zowel de revolutionairen als de adel. Maar dan gebeurt er iets wat Nathan nooit had verwacht en wat hem in grote moeilijkheden brengt. Hij wordt verliefd.

Het verhaal speelt zich in Parijs af in de jaren na de Revolutie. De tijden zijn nog steeds erg woelig en de revolutionairen en de adel leven op gespannen voet. In het verhaal kunnen heel wat leden van de adel hun leven toch min of meer voortzetten terwijl de revolutionairen hen proberen op te sporen. Maar eigenlijk is dit gegeven maar zijdelings belangrijk voor het verhaal van Nathan. Het verhaal draait om de gemengde gevoelens van Nathan. Hij verleidt mensen om hen gevoelige informatie te ontfutselen en leeft daardoor in een leugen tegenover die mensen. Dat speelt hem heel erg parten als hij echt verliefd wordt en hij niet meer in die leugen wil leven. Daarnaast moet hij ook nog afrekenen met de demonen uit zijn verleden. Iets wat hij al jaren verdrongen heeft, maar dat hem nachtmerries bezorgt.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Nathan. Eén enkele keer wordt het verhaal vanuit het standpunt van een ander personage verteld. Dat stukje staat in een cursieve letter. Helaas staat de nachtmerrie van Nathan ook in die cursieve letter, al is het wel duidelijk dat dit iets van Nathan is.
Enkele elementen uit het verhaal blijven wat in het ongewisse. Zij komen wel aan bod maar worden niet verder uiteengezet. Ze hebben ook niets met de evolutie van Nathan in het verhaal te maken. Het slot is wensvervullend maar blijft toch min of meer open. Het zal aan Nathan liggen om het positief in te vullen.
Onderhoudend verhaal dat zich ten tijde van de Franse Revolutie afspeelt. Goed voor een tijd ontspannen leesplezier.

Pol Van Damme - februari 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Bes Ceyssens   

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2020

ISBN
9789044839692

Aantal pagina's
253

Prijs
€16,95