Ausländer

aanrader Coverafbeelding van: Ausländer

Trefwoord(en)
WO II
overleven
Berlijn
liefde
gezin

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

1941. Als de ouders van Pjotr omkomen bij de inval in Polen, belandt hij in een weeshuis. Daar wordt hij uitgekozen door een Duitse commissie die in hem een voorbeeld van het Arische ras zien. Bovendien spreekt hij vloeiend Duits. Hij wordt geadopteerd en komt in een Duits gezin – de Kaltenbachs – in Berlijn terecht. De vader van het gezin is professor aan een vermaard instituut. Eerst is Pjotr erg dankbaar maar na verloop van tijd begint hij zijn eigen ideeën te vormen over het regime. En die stroken niet met die van de professor en zijn gezin.

Dit is al de elfde druk van het boek sinds 2009. Daardoor heeft het zijn waarde al zeker bewezen. Het verhaal neemt de lezer mee naar het hart van het naziregime in Duitsland, Berlijn. Door de oorlog, zowel in het oosten als in het westen, was het leven voor de Berlijners ook niet zonder zorgen. De mensen moesten de partijlijn volgen en zeker niet kritisch staan tegenover de machthebbers of het verloop van de oorlog. Mensen liepen evengoed de kans om opgepakt te worden, in elkaar geslagen of afgevoerd te worden als ze betrapt of verklikt werden. Zo was alles wat niet zuiver Duits was verboden en muziek uit het Westen verderfelijk, waar streng werd tegen opgetreden.
Het verhaal wordt meestal verteld door een alwetend auteur vanuit het standpunt van Pjotr/Peter. De lezer volgt dus vooral zijn leven gedurende de tijd dat hij in Berlijn doorbrengt en wat hij daar allemaal meemaakt. Maar ook zijn eigen ideeën en opvattingen komen aan bod. Soms verspringt het vertelstandpunt naar een ander personage om sommige zaken duidelijk te maken.
In de eerste helft van het verhaal is de spanningsboog niet zo heel erg gespannen, omdat Peters standpunt tegenover het regime nog niet kritisch is en hij in eerste instantie erg dankbaar is voor de kans die hem geboden wordt. Maar naarmate het verhaal vordert, wordt de onderhuidse spanning meer en meer opgevoerd.
Door dit verhaal leert de lezer dat niet enkel de mensen in oorlogsgebied in gevaar waren, maar dat zelfs de mensen in Duitsland geen rustig leven meer hadden.
Het verhaal blijft heel lang nazinderen en bezorgt de lezer een erg ongemakkelijk gevoel over het toenmalig maatschappelijk aanvaard regime in Duitsland waar blijkbaar toch niet alle mensen in het land achter stonden.
Een aanrader, die een beklijvende kijk geeft op de ‘andere kant’ in Duitsland tijdens WO II.

Pol Van Damme - februari 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Paul Dowswell   

Uitgeverij
KokBoekencentrum   


Jaartal
2020

ISBN
9789026623493

Aantal pagina's
302

Prijs
€15,00


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Ausländer

Vertaler(s)
Ernst Bergboer