Au!

Coverafbeelding van: Au!

Trefwoord(en)
taal
humor
fantasie
avontuur

Genre
leesboek

Vanaf
7 jaar

In 2020 schreef en tekende Karst-Janneke Rogaar het originele en verrassende leesboek ‘Keizer ei’. Het werd in 2021 – terecht – bekroond met een Vlag en Wimpel van zowel de Griffel- als de Penseeljury.
Was dit bijzondere boek geconcipieerd rond de tweeklank ‘EI’, dan gaat de auteur nu verder op hetzelfde elan, deze keer rond de tweeklank ‘AU’.
Met veel humor, fantasie en taalgevoeligheid stort ze zich op een uitgebreide woordenlijst met woorden waar telkens de tweeklank ‘AU’ in voorkomt: algauw, aureool, azuurblauw, klauteren, flauwekul, mausoleum, nautisch, verpauperd, überhaupt, zoetekauw, enzovoort. 122 woorden in totaal die verspreid zijn doorheen het verhaal over Paul de pauw die trots is op zijn blauwe verenpracht. Hij wil voortdurend dat alle dieren voor hem applaudisseren. Maar op een donkere novemberdag gebeurt iets heel ergs en belandt hij op een andere planeet. Een astronaut met een helm/hoofd als een kauwgombal ontfermt zich over hem. Als ze na heel wat avonturen terugkeren naar de aarde, komen ze in de zee terecht bij de blauwe vinvis. Daar staan hen ook nog wat avonturen te wachten voor ze terug thuis zijn…

Hoewel het uitgangspunt hetzelfde is, is de uitwerking helemaal anders. Dat siert de auteur. Dit verhaal vol gekke kronkels en absurde wendingen boeit en verrast. Het heeft een goede vaart en laat je niet los. De dieren van vlees en bloed – net als mensen –  zijn herkenbaar en aandoenlijk.
De illustraties en de vormgeving (ook door de auteur) maken het geheel tot een aantrekkelijke must-have. De sobere kleurkeuze in hoofdzakelijk blauw en rood op de witte achtergrond is efficiënt en esthetisch. Dat deze kleurkeuze doorgetrokken is naar de letters, versterkt het effect ervan. Zo komen ook alle woorden met ‘AU’ perfect tot hun recht.
Een lexicon achteraan met alle ‘AU’-woorden maakt het boek helemaal af.
Een prettig werk van een creatief multitalent dat bulkt van de fantasie en de humor en zowel met taal als met pen en inkt erg goed overweg kan. Zo werd dit boek niet alleen een amusant verhaal om te lezen of voor te lezen, maar ook een educatief werk voor iedereen die houdt en werkt met ‘taal’.

Eric Vanthillo - augustus 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Karst-Janneke Rogaar   

Illustrator
Karst-Janneke Rogaar   

Uitgeverij
Kluitman   


Jaartal
2021

ISBN
9789020672121

Aantal pagina's
77

Prijs
€14,99