Atta

Coverafbeelding van: Atta

Trefwoord(en)
prehistorie
avontuur
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Omdat de jonge Atta geen zin heeft om bessen en wortels te gaan zoeken, besluit ze de jagers achterna te gaan. Ze wil mee op jacht! Maar de ontmoeting met een mammoet loopt heel anders dan ze verwacht had. Ze moet op de vlucht. Daardoor verdwaalt ze in de wildernis. Ze komt bij een Neanderstam terecht die haar heel vriendelijk ontvangt. Té vriendelijk…

Het verhaal neemt de lezer mee naar een lang vervlogen tijd waarin twee soorten mensen in stammen naast elkaar leefden. In het boek worden ze Mengels en Neanders genoemd. Een oplettende lezer zal doorhebben dat de Mengels de ‘huidige mens’ vertegenwoordigen en de Neander de Neanderthalers. Zowel hun uiterlijk als hun gedragingen lijken dat te bevestigen. De Mengels spreken ook ‘gewoon’ terwijl de Neanders wat raarder spreken, minder goed verstaanbaar.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Pia. Zij is een ondernemend meisje dat van zichzelf vindt dat ze het heel goed doet en later zelfs de leiding van de stam zou kunnen overnemen. Als ze bij de Neanders terecht komt, ziet ze ook wat daar allemaal anders is en minder goed, tenminste vanuit haar standpunt. Het verhaal komt niet helemaal realistisch over, zeker niet de leidende vrouw van de Neanderstam. Die lijkt meer op een vadsige koningin die zich het beste voedsel toe-eigent, voorraden van de stam verprutst aan onbenulligheden en zich laat dragen. Al komt het soms over dat de Mengels zich beter voelen dan de Neanders, die hebben op hun beurt dan weer andere talenten die de Mengels niet hebben. Tenminste volgens dit verhaal.
Een niet helemaal realistisch verhaal over een ondernemend meisje dat door haar avontuur een breder en beter beeld krijgt van de wereld waarin ze leeft.

Pol Van Damme - oktober 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Jolien Janzing   

Illustrator
Linde Faas   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2023

ISBN
9789047714897

Aantal pagina's
140

Prijs
€15,99