Atlas

aanrader Coverafbeelding van: Atlas

Trefwoord(en)
atlas
wereld
kaarten
culturen
volkeren

Genre
informatief

Vanaf
8 jaar

Aleksandra en Daniel Mizielinski tekenden en schreven een monumentale atlas bij elkaar die bewondering afdwingt. Hij onderscheid zich van alle andere atlassen door zijn opvallende esthetiek, alsof het een oud boek is vol grote prenten, gedrukt op bruin papier met hier en daar vlekken of kreuken. Het gehele boek straalt iets gezellig ouderwets uit, maar de speelsheid ervan is wel degelijk hedendaags en eigentijds.
Het boek begint, zoals het een gedegen atlas betaamt, met een wereldkaart, die tegelijkertijd functioneert als inhoudstafel. Daarna volgen de verschillende werelddelen met per deel een aantal landen waarop ingezoemd wordt. De dubbele pagina’s (54cm x 37cm) waarop telkens één land staat afgebeeld bulken van de informatie via kleine tekeningen en woorden. Die tekeningen staan verspreid over de ganse pagina, in of naast het land zelf. Dankzij de consequente stijlkeuze blijft het geheel overzichtelijk en raak je nooit het noorden kwijt. Integendeel, de kaarten vol informatie nodigen je telkens uit om te ontdekken en op zoek te gaan naar vele interessante weetjes. Per land worden telkens alvast de hoofdstad, de taal, de oppervlakte, het aantal inwoners, de vlag en een typische jongens- en meisjesnaam vermeld. Daarnaast ontdek je de vele kleine tekeningen met woorden erbij, waarbij een grote verscheidenheid duidelijk troef is: dieren, planten, bomen, bekende en/of historische gebouwen, monumenten, streken, typische gerechten, volkeren, gewoontes, natuurverschijnselen, beroemde en/of historische personen, culturen en zeden, …
Het is onmogelijk om alles te vermelden, maar de makers verbazen je in de veelheid die zij verwerken in de prenten.
Tot slot zie je ook nog (op 4 pagina’s verspreid) de vlaggen van de landen van de wereld.
Deze atlas dient niet opgeslagen te worden in een boekenrek, maar verdient een opvallende plaats in huis. Om vaak vastgenomen en geraadpleegd te worden. Vaak doelbewust, maar even goed zonder doel, gewoon om te snuisteren en om nieuwe zaken te ontdekken. Voor zowel oud als jong.
Vandaar een te koesteren en te bewonderen aanrader!

Eric Vanthillo - december 2013

Zoek op bib.be

Auteur
Daniel Mizielinski
Aleksandra Mizielinska

Illustrator
Daniel Mizielinski
Aleksandra Mizielinska

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2013

ISBN
9789401409328

Aantal pagina's
109

Prijs
€24,99


Vertaald uit
Pools

Originele titel
Mapy

Vertaler(s)
Renata Cieszynska
Greet Pauwelijn