Atlas van expedities en ontdekkingsreizigers

aanrader Coverafbeelding van: Atlas van expedities en ontdekkingsreizigers

Trefwoord(en)
expedities
ontdekkingsreizen
informatie

Genre
informatief

Vanaf
11 jaar

Twee teksten leiden het boek in. Daarna volgen twaalf personen uit verschillende streken die elk op hun manier op expeditie of ontdekking vertrokken om meer te weten te komen en nieuwe gebieden, volken, planten en dieren te leren kennen. Er is telkens een inleidende tekst over de persoon, waarna een kaart volgt met daarop zijn/haar reis met daarbij belangrijke punten waarover iets verteld wordt. Elke reis wordt besloten met een uitleg over wat wij uit de reis of expeditie van die persoon kunnen leren. Enkele noten en een verantwoording sluiten het boek af.

De eerste kijk in het boek doet de lezer even terugschrikken. De harde zwart-witte illustraties en de vele tekstblokken lijken weinig uitnodigend. Maar dat is een groot misverstand! Het boek is een pareltje! Het lijkt bijna een kunstboek door de erg vele illustraties die enkel met zwarte penseelstreken werden uitgevoerd en die bijzonder goed bij de teksten passen. Bij de inleiding van elke persoon staat echter ook een paginagrote, erg kleurrijke, illustratie. Voor- en achteraan in het boek zijn er zelfs meerdere van die kleurrijke illustraties bij elkaar opgenomen.
De twee inleidende teksten willen de lezer voorbereiden op wat er zal volgen. En hem of haar doen stilstaan bij dingen die wij heden ten dage als heel normaal aanzien, terwijl dat voor de mensen vroeger helemaal niet zo vanzelfsprekend was.
De meeste besproken personen zijn minder of zelfs niet gekend bij de meeste mensen. En daar is een reden voor. Deze onderzoekers trokken er niet op uit om geld en roem te verwerven. Zij gingen hun nieuwsgierigheid achterna om meer te weten te komen over de wereld buiten hun vertrouwde omgeving. Met hun reizen en verslagen maakten ze de weg vrij om aan de ‘thuisblijvers’ een indruk te geven van wat er zich achter de horizon bevindt. Allemaal hadden ze een groot respect voor de volken en plaatsen die ze ontdekten of tegenkwamen.
De twaalf onderzoekers zijn chronologisch beschreven, beginnend bij een Griekse onderzoeker in het jaar 350 voor Christus om te eindigen bij een ondernemende Engels dame in 1894.
Bijzonder knap uitgewerkt boek over een aantal opmerkelijke mensen die hun kijk op de wereld wilden verbreden en daarmee het wereldbeeld voor iedereen veranderden.
Een sterke aanrader!

Pol Van Damme - oktober 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Isabel Minhos Martins

Illustrator
Bernardo P. Carvalho

Uitgeverij
Boycott   


Jaartal
2020

ISBN
9789492986252

Aantal pagina's
144

Prijs
€29,95


Vertaald uit
Portugees

Originele titel
Atlas das viagens e dos exploradores

Vertaler(s)
Anne Lopes Michielsen