Atlas Obscura voor de jonge ontdekkingsreiziger

Coverafbeelding van: Atlas Obscura voor de jonge ontdekkingsreiziger

Trefwoord(en)
expedities
landen
bezoeken

Genre
informatief

Vanaf
9 jaar

Na een inleiding voor de ontdekkingsreiziger/-ster en een overzicht wat hij/zij allemaal best in de rugzak meeneemt, volgt een schema van de reisroute die kriskras over de wereld loopt. Er worden vijftig landen aangedaan waar twee opmerkelijke zaken worden belicht. Elk land wordt op een wereldbol aangeduid en enkele kenmerken worden heel kort beschreven. De locatie komt altijd terug, maar de andere kenmerken kunnen verschillen. Van populatie over voedsel, volkslied, kalender, geschiedenis tot nationaal dier, hoofdstad, nationale sport met als laatste een ‘opmerkelijk’ feit.
De twee locaties die nader worden belicht, zijn telkens op een hele pagina geïllustreerd waarbij een begeleidende tekst staat. Elk onderwerp kan ook opgezocht worden in Google-maps door de coördinaten te gebruiken die eveneens opgegeven zijn. De binnenflap vooraan toont een lege wereldkaart terwijl de flap achteraan aangeeft waar alle bijzondere plekken zich bevinden en de volgorde waarin ze bezocht worden.
Een alternatief register is ingedeeld in thema’s. Na nog wat algemene informatie over reizen en enkele tips sluit het boek af met een reeks titels waar de lezer nog meer (meestal Engelstalige) informatie kan vinden.

Het boek wil de jonge lezer(es) in eerste instantie aanzetten om de eigen omgeving te verkennen en daar al opmerkelijke bezienswaardigheden te ontdekken. Daarnaast geeft het boek een beeld van een hele reeks bijzondere plekken, kriskras verspreid over de hele wereld. Onderaan elke dubbele pagina staat waar de reiziger op de volgende pagina naartoe gaat en hoe hij/zij er kan geraken met één of ander vervoermiddel. De kleurrijke illustraties hebben een bepaalde stijl. Ze zullen mogelijk niet iedereen aanspreken. Van een aantal plaatsen had een sprekende foto misschien meer indruk gemaakt dan de vrij ‘platte’ tekening. En de opgegeven coördinaten voor Google-maps geven enkel de plek aan op kaart waar het onderwerp zich bevindt. Het is dikwijls handiger de plaats rechtstreeks bij Google in te tikken om foto’s van het onderwerp te kunnen bekijken.
Het boek kan de jonge ontdekkingsreiziger nieuwsgierig maken om zelf een aantal plaatsen op te zoeken bij een reis naar het betreffende land. Maar zeker ook om in eigen omgeving aandachtig te zoeken naar even bijzondere plekken.

Pol Van Damme - augustus 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Dylan Thuras   
Rosemary Mosco   

Illustrator
Joy Ang   

Uitgeverij
Condor   


Jaartal
2019

ISBN
9789492899477

Aantal pagina's
110

Prijs
€20,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Atlas Obscura Explorer’s Guide for the World’s most adventurous kid

Vertaler(s)
Textcase