Artonaut

aanrader Coverafbeelding van: Artonaut

Trefwoord(en)
kunst
musea

Genre
hobby

Vanaf
11 jaar

Karolien Bogaerts en Joke Schrauwen, de makers van deze zeer fraai en doeltreffend uitgegeven kaartenset, hebben als ruimtereizigers een missie: zij geloven dat iedereen van kunst kan genieten. Alleen heb je daar soms tools voor nodig of iemand die je een ‘zetje’ geeft. Dat zetje geven zij je graag via speelse en originele opdrachten. Hiervoor hebben zij deze set kaarten ontworpen – 55 in totaal – die jong (vanaf 11jaar) en oud begeleidt en prikkelt doorheen een tentoonstelling en er zo voor zorgt dat je de kunstwerken op een andere (en meer intense) manier gaat beleven.
De zintuiglijke beleving staat voorop: hoe zorgt het kunstwerk ervoor dat je blijft kijken? Welke soundtrack zou jij onder een kunstwerk plaatsen? Wat is de nasmaak van de expo? Kan je een kunstwerk omschrijven met warm of koud? …
Om het geheel overzichtelijk te houden, werd het opgedeeld in 5 thema’s die elk een eigen kleur en figuur hebben: schrijfsels, gespreksvoer, doe het zelf, met andere ogen en zintuigen.
Elk thema omhelst een aantal kaarten met op elke kaart een subthema met daarbij de opdrachten. Divers, origineel en meteen uitvoerbaar: stel dat de kunstwerken tot leven komen na sluitingsuur. Hoe verhouden ze zich tot elkaar? Als goede buren? Of zijn er wrevels en ongemakken? Bedenk een dialoog tussen 2 of meer werken in de expozaal. Of nog: bekijk de ruimte waarin de kunstwerken tentoongesteld staan. Staan zij ten dienste van elkaar? Geven zij elkaar een toegevoegde waarde? Bedenk (en schets) een andere ruimte waarin deze tentoonstelling ideaal tot zijn recht zou komen. Of ook: bezoek de expo zo snel je kan. Racen maar. Ben je klaar? Wat is je eerste indruk? Wat is je bijgebleven? Waar zou je langer bij stil willen blijven staan?
En nog veel meer…
Diverse opdrachten die telkens verrassen en uitdagen. Om alleen te doen of met een groep. Als je de kaarten in groep wil gebruiken, vind je online een concrete handleiding die de makers hiervoor geschreven hebben.
Dit is een meer dan handige tool om kunst intenser te beleven. Of zoals de makers het zelf best omschrijven: “Duik met de Artonaut dieper in kunstwerken, dwaal af van voorgeschreven paden, zwerf door betekenissen en struikel over details.
Een zeer origineel en aantrekkelijk uitgegeven, kant en klaar te gebruiken product waarbij de makers ervan kunsteducatie op een speelse wijze vernieuwen.
Een aanrader!

Eric Vanthillo - februari 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Joke Schrauwen   

Illustrator
Karolien Bogaerts   

Uitgeverij
Pelckmans   


Jaartal
2021

ISBN
9789464013368

Prijs
€15,00