Artie Farty LAB
Iedereen kent natuurlijk brooddeeg, maar hoe zat dat weer met de ideale verhoudingen? Of hoe maak je brooddeeg mooi wit om het te kunnen beschilderen? En wist je dat je heel makkelijk zelf vingerverf kan maken?
In dit boek vind je 25 recepten om kunstig aan de slag te gaan met ingrediënten die elk huishouden standaard in huis heeft, zoals bloem of maïzena, olie of afwasmiddel. Slechts in enkele gevallen kom je een keertje een ingrediënt tegen waarvoor je nog even naar de doe-het-zelfzaak moet rennen, zoals tweecomponentenlijm of vernis. Tussen de recepten vind je klassiekers zoals brooddeeg, papier maché of een sneeuwbol. Maar het boek biedt ook veel alternatieven voor de standaard recepten, zoals extra wit brooddeeg, of klei die je in de magnetron kan maken. En het geeft ook handig aan hoe lang je de meeste producten kan bewaren of wat de meest voorkomende valkuilen zijn bij elk project. Tot slot gaat het boek ook verder dan de klassiekers, met originele recepten zoals marmeren met nagellak, of een inleiding in de Japanse techniek Kintusugi – het repareren van gebroken voorwerpen met goudlijm, zodat het gerepareerde object nog mooier is dan het origineel.
Elk recept is opgebouwd op dezelfde manier. Op de eerste twee pagina’s krijg je een overzicht van de ingrediënten met een foto, en info over de duur, moeilijkheidsgraad en benodigdheden. Per recept wordt ook aangegeven of het geschikt is voor peuters (een 5-tal) of voor op school. Op de volgende twee pagina’s vind je dan een uitgebreide beschrijving van het recept, en een foto met een mogelijk eindresultaat. Het recept laat echter ruimte voor vele andere toepassingen en nodigt uit om te experimenteren. Soms is het wel een gemis dat de procedure enkel woordelijk beschreven wordt. In enkele gevallen waren wat foto’s van het proces wel handig geweest. En één recept dat naar ingrediënten verwijst die enkel via de website van het boek besteld kunnen worden, valt toch een klein beetje uit de toon in een boek dat vooral projecten met huis-, tuin- en keukenbenodigdheden bundelt. Al is dat snel vergeven, wanneer je aan het einde van het boek ook enkele mislukte projecten terugvindt. Want ja, alle recepten in dit boek zijn uiteraard zorgvuldig uitgeprobeerd en succesvol verklaard. En die paar recepten die mislukten? Probeer die vooral natuurlijk wél zelf uit. Want dat is dé boodschap van dit boek: experimenteer er vooral op los!
Elise Cools - juni 2019
Auteur
Nicoline van Slingelandt-Asselbergs
Uitgeverij
Loopvis
Jaartal
2018
ISBN
9789492206909
Aantal pagina's
122
Prijs
€14,95