Arthur – Koning voor altijd

Coverafbeelding van: Arthur – Koning voor altijd

Trefwoord(en)
Engeland
ridders
trouw
moed

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Arthur groeit op in een gezin waarvan de ouders niet zijn biologische ouders zijn, al weet hij dat niet. Als Arthur schildknaap wordt en bij een toernooi een zwaard zoekt, trekt hij het magische zwaard uit de steen, wat hem tot koning van Engeland maakt. Koning Arthur heeft de droom om van Engeland een veilig en welvarend land te maken. Daarom omringt hij zich met een aantal ridders rond een ronde tafel. Zeven proeven maken de ridders zo tot beschermers van het land.

De legende van Arthur en de ridders van de Ronde Tafel is al vele malen verteld en herschreven. Met in dit verhaal Arthur en alle ridders die zich rond de tafel schaarden hun verhaal te laten doen, krijgt de jonge lezer een beeld van een koning die een droom had en daar zijn hele leven naartoe heeft geleefd. De zeven proeven zijn zeven verhalen van ridders die zich inzetten om de proef tot een goed einde te brengen.
Het verhaal verloopt chronologisch en wordt verteld door een alwetend auteur die de gebeurtenissen registreert tot een volwaardig geheel.
Er zit veel symboliek in het verhaal, zoals de ronde tafel, waarbij niemand belangrijker is dan iemand anders. Of de magie van de eigenwijze tovenaar Merlijn die zo zijn eigen idee heeft over de gebeurtenissen en slechts aanwezig is als hij dat zelf nodig vindt.
In een voorwoord legt de auteur uit waarom hij dit verhaal heeft samengesteld. Hij vertelt zelfs dat sommige mensen twijfelen of Arthur wel werkelijk bestaan heeft. Dat de legende is ontstaan door mensen die een droom hadden (en hebben) van een land dat een eenheid vormt, waar iedereen veilig en welvarend is en waar iedereen geholpen wordt die hulp of bescherming nodig heeft. Daarom is Arthur een ‘koning voor altijd’.
De Arthurlegende verteld in een eenvoudige taal voor jonge lezers.

Pol Van Damme - januari 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Kevin Crossley-Holland   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2022

ISBN
9789047714651

Aantal pagina's
203

Prijs
€16,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Arthur the Always King

Vertaler(s)
Margaretha van Andel