Armstrong

aanrader Coverafbeelding van: Armstrong

Trefwoord(en)
muizen
ruimtevaart

Genre
prentenboek

Vanaf
9 jaar

Een kleine muis kijkt door een telescoop naar de maan. Ze vindt dit zo fascinerend dat ze alle muizen uit de omtrek er over wil vertellen. Maar de muizen hebben meer belangstelling voor de kaas van de winkel waar ze samenkomen. En de maan is even rond als de kaas, heeft soms dezelfde kleur, dus is de maan toch van kaas? De kleine muis is ontgoocheld over hun reactie. Een uitnodiging van een oude muis geeft haar nieuwe moed en daarna gaat ze onversaagd aan de slag om naar de maan te vliegen. Het vraagt ongelooflijk veel werk en er zijn ook tegenslagen. Tot overmaat van ramp zijn er mannen met honden naar haar op zoek. Zal het haar lukken?

Na het prachtige ‘Lindbergh’ waarin een ondernemende muis een vliegtuig ontwerpt om naar Amerika te vliegen en zo de kleine Lindbergh doet dromen om dat ook te doen, komt de auteur/illustrator deze keer met een nog verbazender muis die naar de maan wil vliegen.
Ook deze keer overheersen de zachte bruine tinten die de illustraties warm en gezellig doen overkomen. Het gebruik van verschillend perspectief – kikkerperspectief, vogelperspectief, collagetekeningen en close ups – maakt de kijkervaring nog intenser. Meer dan in ‘Lindbergh’ wil de auteur jonge kijkers/lezers een blik geven op de eerste reis naar de maan van de mens in 1969, een tijdperk dat kinderen eeuwen geleden lijkt.
De ondernemende muis heeft deze keer niet af te rekenen met dieren die hem als hapje zouden lusten. In de eerste helft van het verhaal gaat de muis studeren en experimenteren. Pas in de tweede helft komt er dreiging van mensen die naar hem op zoek zijn. Achteraan verspringt het verhaal naar de eerste echte maanlanding en helemaal achteraan staat nog een korte geschiedenis van de ruimtevaart.
Dit prentenboek is zeker niet enkel bedoeld voor kinderen. Het zal vast ook volwassenen kunnen bekoren.
Prachtig geïllustreerd prentenboek voor jong en minder jong met een bewonderenswaardige en inventieve muis in de hoofdrol.
Een aanrader.

Winnaar van de Kinder-en Jeugdjury Vlaanderen 2018.

Pol Van Damme - november 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Torben Kuhlmann   

Illustrator
Torben Kuhlmann   

Uitgeverij
De Vier Windstreken   


Jaartal
2016

ISBN
9789051165630

Aantal pagina's
123

Prijs
€19,95


Vertaald uit
Duits

Originele titel
Die abenteuerliche Reise einer Maus zum Mond

Vertaler(s)
Joukje Akveld