Arme Rijk

aanrader Coverafbeelding van: Arme Rijk

Trefwoord(en)
sprookjes
levensles
opgroeien

Genre
prentenboek

Vanaf
6 jaar

De samenwerking van Bette Westera en Sylvia Weve heeft reeds pareltjes opgeleverd die gesmaakt werden door jong én oud.
Zo ook met dit eigentijdse sprookje.

De arme jongeman Rijk woonde in een huisje langs de dijk met zijn oude moeder, die op sterven lag. Na zeven weken sterven zei ze tegen hem dat hij de wereld moest ingaan. Want hij was nu al wel groot, maar hij moest nog worden wie hij was. En hij moest niet wachten tot zij dood zou zijn.
Zo vertrok Rijk op tocht doorheen de wereld vol ontmoetingen, gevaren en kansen.
Een tocht waarin hij vaak keuzes moest maken. Voor zichzelf of voor diegene die hij ontmoette. Zijn geheimzinnige knapzak waarvan de inhoud regelmatig van gedaante veranderde hielp hem bij zijn reis. Het werd een hele tocht en uiteindelijk keerde hij weer terug naar huis met een pak bagage en levenservaring.

Dit verhaal vol symboliek sleept je mee van begin tot eind. Je identificeert je moeiteloos met het hoofdpersonage, en tegelijkertijd bekijk je zijn avonturen met een zekere afstand. Westera schrijft met vlotte pen vloeiende zinnen op rijm die perfect voorleesbaar zijn. Haar schrijfstijl is eigentijds en vlot, maar doorspekt met die typische archaïsche taal van oude sprookjes.
De paginavullende illustraties dwingen respect af. Weve schildert en tekent met rake lijnen en speelse vlekken composities die het verhaal versterken. Zij schetst sferen die  de scènes doen leven en laat het verloop subtiel veranderen door kleur en speelsheid beetje bij beetje toe te voegen. Zo weet zij je intuïtie aan te spreken waardoor de sferen blijven hangen.
Er werden voor de gehele uitgave kosten noch moeite gespaard.
De cd (27’47’’), waarop Klemens Patijn het verhaal vertelt met op de achtergrond muziek van Martijn Rondel is een welkome extra. Patijn vertelt met de nodige expressie maar zonder overbodige pathos, zodat elk woord en elke zin en alle personages op de juiste manier tot hun recht komen. De muziek op de achtergrond stuwt de vertelling subtiel en gepast. Hij voegt sfeer toe waar nodig.
Het geheel is uiterst verzorgd vormgegeven door de Bockting Ontwerpers van Amsterdam.  Het grote formaat, de dikke kaft in ruw karton met niet afgeronde hoeken, de gouden schutbladeren, alles is af en samen vormt het een te begeren boek. Vandaar zeker een aanrader!

Eric Vanthillo - april 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Bette Westera   

Illustrator
Sylvia Weve   

Uitgeverij
Gottmer   


Jaartal
2016

ISBN
9789025765606

Aantal pagina's
80

Prijs
€24,95


Aantal CD's
1

Duurtijd
00:27

Verteller
Patijn Klemens

Componist
Martijn Rondel