April is de wreedste maand

aanrader Coverafbeelding van: April is de wreedste maand

Trefwoord(en)
opgroeien
kunst
vriendschap
familie

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Voorjaar 1941. De schrijfster Virginia Woolf, tante van de jonge schrijver Quentin Bell en zijn zus Angelica, is spoorloos verdwenen. Alleen haar wandelstok wordt teruggevonden bij een rivier. Ze heeft een afscheidsbrief achtergelaten maar Quentin en Angelica krijgen die niet te lezen. Ze krijgen geen antwoord op hun vragen aan hun mama Vanessa, de zus van Virginia, en schilderes. Quentin besluit dan hun herinneringen op te schrijven in de hoop zo de waarheid te kunnen achterhalen.
Hun verhaal gaat niet alleen over Vanessa en Virginia maar vooral over de zestienjarige Angelica: hoe moeilijk ze het had om op te groeien tussen de bende kunstenaars, te veel vrijheid kreeg en het gevoel had dat haar moeder niet echt geïnteresseerd was in wat ze deed. Quentin vertelt o.a. over haar zoektocht naar wat ze wil worden: toneelspeelster, muzikant, kokkin,… en haar band met haar tante Virginia. De hoofdstukken wisselen elkaar af: het moment van de verdwijning van Virginia met de zoektocht enerzijds en de flashbacks van het leven van de opgroeiende Angelica, geschreven door Quentin anderzijds. Het hele boek is in de ik-persoon verteld, door de ogen van de jonge schrijver Quentin Bell. Het is een prachtig, boeiend geschreven verhaal, en ook los van het historisch kader erg interessant voor andere jongeren. Omdat het ook gaat over opgroeien, keuzes maken, zoeken, relaties met vrienden en familie, onzeker zijn, leren omgaan met verschillen (een kunstenaarsfamilie en hoe dit door de dienstmeisjes of dorpsgenoten wordt ervaren),..
Het is ook een op feiten en bestaande personen gebaseerde roman. De schilderes Vanessa Bell en haar zus, de schrijfster Virginia Woolf, waren centrale figuren in de Bloomsbury Groep, een bonte verzameling kunstenaars in Engeland in de 1e helft van de vorige eeuw. Over deze kleurrijke mensen schreef Rindert Kromhout eerder ‘Soldaten huilen niet’, dat in 2011 werd bekroond met de Gouden Lijst voor het beste jeugdboek en de Thea Beckmanprijs voor het beste historische jeugdboek. Je kan dit boek los van het vorige boek lezen omdat er voldoende wordt verduidelijkt zonder in te veel herhalingen te vallen. In het nawoord verduidelijkt Rindert Kromhout het ontstaan van beide boeken en krijg je ook nog een boekenlijst voor de lezers die zich graag willen verdiepen in het wel en wee van de Bloomsbury groep. De titel “April is de wreedste maand…” is de beginregel van een gedicht van T.S.Eliot. Tom Eliot was ook vriend des huizes in Charleston waar Angelica opgroeide met haar ouders. Een aanrader!9789025864071

Hilde Umans - januari 2014

Zoek op bib.be

Auteur
Rindert Kromhout   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2013

ISBN
9789025864071

Aantal pagina's
265

Prijs
€17,99