Apenkolder

Coverafbeelding van: Apenkolder

Trefwoord(en)
apen
buren
familie
circus
plassen

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

Dit boek bevat 2 vrolijke prentenboeken waarin apen centraal staan: ‘Na-apers’ en ‘Kleine Aap’s Grote Plascircus’.

In ‘Na-apers’ krijgt Jaap nieuwe buren: een familie apen. Jaap is gek op hen, samen slingeren ze in de bomen en lopen op hun handen. Wanneer oppassers van de zoo op zoek zijn naar drie ontsnapte apen, doen de buren alsof ze daar niets over weten. Jaap brengt veel tijd door bij de buren, zodat zijn ouders op een dag bedenken dat ze die nieuwe buren wel eens op de koffie kunnen vragen. Jaap tracht de apen te leren hoe ze zich moeten gedragen. Bij het bezoek loopt het echter al snel mis, vooral als de oppassers opnieuw opduiken.

Grappig in dit verhaal is vooral het moment dat de ouders van Jaap hun nieuwe buren heel druk vinden, er is iets met die buren maar ze weten niet goed wat. Terwijl elke kleuter al op de eerste bladzijde de apen herkend heeft. Het hele boek ademt een warme en grappige sfeer. Geslaagde humor voor kleuters, zowel in de tekst als in de illustraties.

In ‘Kleine Aap’s Grote Plascircus’ is Kleine Aap fier op zijn piemeltje. Hij kan zo goed plassen dat hij een circus begint. Apelien wil meedoen maar Kleine Aap vindt dat geen goed idee. Vanaf die dag treedt Kleine Aap op in Kleine Aap’s Grote Plascircus. Apelien staat er maar zo’n beetje bij. Alle dieren uit de buurt komen kijken want elke voorstelling verzint Kleine Aap een ander kunstje: hij plast heel ver, heel hoog, op één been of zonder handen. Op een dag heeft Apelien er genoeg van. Ze wil Kleine Aap haar piemeltje tonen maar tot zijn verrassing is ze het kwijt. Hij begint overal te zoeken maar vindt geen piemeltje. En dan toont Apelien dat ze zelfs zonder piemeltje kan plassen. Kleine Aap vindt dat zo knap dat ze vanaf die dag samen optreden. Want ze kunnen allebei het beste plassen van iedereen.

Dit grappige verhaal brengt een onderwerp naar boven dat heel wat kleuters bezig houdt: hoe kan je plassen zonder piemeltje? Kleine Aap en Apelien tonen het verschil tussen jongens en meisjes, en de strijd om het beste te kunnen plassen. Het circus van Kleine Aap spreekt tot de verbeelding van elke kleuter, in hun eigen fantasie kunnen ze misschien nog veel meer plaskunstjes. Apelien staat haar mannetje, zij laat zien dat meisjes ook wat in hun mars hebben. Dit pittige, grappige verhaal wordt stevig ondersteund door de hilarische illustraties. Een leuk plasboek dat onmiddellijk aansluit bij de leefwereld van de kleuters.

Twee vrolijke voorleesverhalen, gebundeld voor dubbel voorleesplezier!

Mik Ghys - januari 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Tjibbe Veldkamp   

Illustrator
Kees De Boer

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2015

ISBN
9789401429559

Aantal pagina's
54

Prijs
€14,99