Ans & Wilma verdwaald

aanrader Coverafbeelding van: Ans & Wilma verdwaald

Trefwoord(en)
theater
vriendschap
verdwalen
ruzie

Genre
prentenboek

Vanaf
8 jaar

Ans en Wilma zijn 2 theaterpersonages, gecreëerd door Alice Reijs en Ariane van Vliet. De ene stoer, de ander wat onzekerder, maar chique en hilarisch zijn ze allebei. Eerst waren er 2 voorstellingen over hen: ‘Ans en Wilma’ (HetPaleis, 2012) en ‘Ans en Wilma gestrand’ (HetPaleis, 2014). Nu (2018-2019) is er de compilatietournee ‘Ans en Wilma concerttantes’.
Dit oogverblindende prentenboek, gebaseerd op hun eerste voorstelling, is een ideale aanvulling op al dat ‘theatergeweld’.
Beide vrouwen zijn hartsvriendinnen. Babbelen doen ze over alles, geen onderwerp is hen taboe. Op een dag gaan ze wandelen in het bos. Maar de wandeling loopt niet zoals gepland, en de weg terug naar huis lijkt verdwenen… Overleven in de jungle (van het leven?) is wat hen rest. Ze palaveren over sprookjes en vooral over Hans en Grietje, over links en rechts (welke rechts?), over opgeven en doorgaan, over verliefd zijn, over schrik in het donker, over skinny dippen en schaamte, en over zoveel meer …
Dit alles gevat in een origineel concept, met smaak vormgegeven door Dries Desseyn.
De paginavullende illustraties zijn pareltjes vol details. Vermeire toont zich hier van haar beste kant en schildert grootse landschappen vol sfeer. Die volgen elkaar op als een uitvergroot stripverhaal met af en toe tekstballonnen. De twee personages plaatst ze in die omgevingen als hilarische dames in paniek. In alle details zie en voel je de tegenstrijdigheid, de angst, de wrevel, het niet willen zijn, … Knap!
Omdat de prenten zo helder zijn, behoeft dit verhaal haast geen tekst. Enkel een korte inleiding om de personages en hun situatie te schetsen is voldoende. Toch hebben de makers ervoor gekozen om de prenten te voorzien van dialogen uit de voorstelling. Frisse dialogen die perfect het verhaal en zijn chronologie volgen. Dit maakt van het boek een prettig samenlees-boek: je kan het in je eentje lezen, maar het is zoveel leuker om dat met zijn tweeën te doen. En wie weet kruip je beetje bij beetje in de rol van Ans of Wilma en ben je aan het spelen voor je het weet. Zo is dit boek een ideaal theaterboek dat zich laat lezen als een scenario van korte scènes die samen een groter geheel vormen.
Bij het boek hoort ook een cd. Die stelt echter teleur. Hij bevat 1 dialoog en 3 liedjes uit de voorstelling, perfect opgenomen, dat wel, en heel leuk om naar te luisteren, maar de opname duurt slechts 7 minuten en 45 seconden. Voor je het weet is de luistersessie al afgelopen. Dat had meer mogen zijn.
Maar het kan de pret bij dit knap opgezette (theater)boek niet drukken.
Een aanrader voor iedereen die houdt van theater en ieder ander natuurlijk ook!

Bekroond met de Boekenpauw 2019.

Eric Vanthillo - maart 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Alice Reijs
Ariane van Vliet

Illustrator
Kaatje Vermeire   

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2018

ISBN
9789462913394

Aantal pagina's
54

Prijs
€19,95