Anna Maria Sofia en de kleine Cor

aanrader Coverafbeelding van: Anna Maria Sofia en de kleine Cor

Trefwoord(en)
dementie
vriendschap
leven
herinneringen

Genre
prentenboek

Vanaf
6 jaar

Anna Maria Sofia, een oud, aandoenlijk dametje, en de kleine Cor maken, als een soort ritueel, elke dag dezelfde wandeling. Hij volgt haar telkens op de voet met zijn racekarretje, in dit boek een skelter genaamd.
Tijdens die wandelingen ontmoeten ze andere mensen of zien ze situaties zoals de zwangere vrouw, de voetbal spelende jongens, het zoenend koppeltje, enz.
Anna Maria Sofia is wat in de war en zegt de vreemdste dingen.
Elke ontmoeting refereert voor haar aan een meer of minder belangrijke gebeurtenis uit haar leven. Dit uit ze telkens met een simpel woord zoals koekjestrommel, televisie, doing, enz.
Cor kent haar levensverhalen van Gijs, haar man, en vertelt ze telkens weer.
De wandeling loopt langs de kleine grafzerk van hun dochtertje en eindigt thuis, waar Gijs hen opvangt met koekjes, cola en warme verhalen over vroeger.

Dit gelaagde verhaal vol ingehouden droefheid en menselijke warmte, schetst een mooie en tevens uitzonderlijke relatie die onvoorwaardelijk is en generaties overschrijdt.
Door de zuinigheid in taalgebruik en de juiste woordkeuze creëert de auteur de geschikte sfeer die deze intimiteit nodig heeft.
Hij bouwt zijn verhaal zorgvuldig op met tal van ontroerende momenten en verrassende wendingen. In het begin roept hij vele vragen op bij de lezer/kijker, die hij gaandeweg stuk voor stuk verheldert.
De illustraties sluiten hier perfect bij aan.
Ze versterken de sfeer en vullen het verhaal aan waar de tekst zwijgt.
De illustrator omlijnt haar warme, vriendelijke personages met krachtige, zwarte lijnen en plaatst ze tegen sfeervolle achtergronden in zachte pasteltinten.
Met een enkele lijn of houding tekent ze veelzeggende emoties.
Zo schildert ze intimistische prenten die beklijven en waar je niet snel op uitgekeken raakt. Verrassende details laten zich stilletjes ontdekken.
Een ongewoon prentenboek dat zowel kinderen als volwassenen kan bekoren.

Eric Vanthillo - juli 2004

Zoek op bib.be

Auteur
Edward van de Vendel   

Illustrator
Ingrid Godon   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2004

ISBN
904510119

Aantal pagina's
40

Prijs
€13,50