Andreas en de draak

In het huis van Andreas woont een draak. Een hele enge en gevaarlijke draak. Alleen op school voelt Andreas zich veilig. Maar is de draak wel een echte draak?

Andreas en de draak lijkt op het eerste gezicht een avontuurlijk prentenboek maar is allesbehalve dat. Meteen vanaf de eerste pagina zie je dat Andreas geen ridder is maar een heel gewone jongen. Zijn huis is ook geen kasteel maar lijkt op dat van jou en mij. Maar de draak? Hoe past die in dit alles? Wat begint als een symbolisch dier krijgt een steeds duidelijkere vorm. Zowel in de prenten als in de tekst wordt halverwege verteld dat de draak waar Andreas bang voor is, zijn vader is. De gespannen thuissituatie wordt aangrijpend verbeeld. Is er voor een draak gekozen om het verhaal wat fantasie mee te geven of benadert een kind een gevaarlijke situatie altijd op een behapbare manier? Want vaders horen niet beangstigend te zijn, draken wel. Wat de reden voor de draak ook is, het werkt. Zeker in de prenten komen de krachtige symbolen tot uiting. De tekening van het oudercontact is bedroevend aangrijpend. En hoewel het boek geen kant-en-klare oplossing biedt (die is er ook niet), eindigt het hoopvol.
Andreas en de draak verdient het niet om afgedaan te worden als het zoveelste ridderverhaal, dat is het niet. Het is een gevoelig prentenboek dat even hartverscheurend als verfrissend is.

Mathilde Lemm - augustus 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Kolet Janssen   

Illustrator
Evelien Van Landeghem

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2022

ISBN
9789462916203

Aantal pagina's
32

Prijs
€16,95