Anders, beter

Coverafbeelding van: Anders, beter

Trefwoord(en)
zelfvertrouwen
gezin
intriges

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Het eindexamenjaar is pas begonnen en Maja wordt al van school gestuurd. Om een nieuwe start te maken, brengen haar ouders haar onder bij een tante en oom die in Amsterdam wonen, met hun dochter Regina. Eindelijk kan Maja zich gewoon voordoen, vrienden maken en school lopen waar niemand haar achtergrond kent. Maar als Regina haar beschuldigt van iets wat ze niet gedaan heeft, komt alles weer op de helling te staan. Maja moet er achter komen wat haar ‘zo perfecte’ nicht uitvoert. Maar hoe?

Dit verhaal leest als een soap. Eigenlijk gebeurt er niet zo heel veel, maar de lezer wil erachter komen wat er met Maja op haar oude school is gebeurd en wat er met Regina aan de hand is. Want Maja heeft al van jongs af opgekeken naar haar nicht.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Maja, in de ik-vorm. De lezer kijkt mee door haar ogen naar de wereld om haar heen, naar de mensen die haar omringen. Maar vooral geeft het een beeld van Maja zelf, die erg onzeker is over zichzelf, die zichzelf erg laag inschat, die al op voorhand denkt dat wat er misloopt haar fout is en die verbaasd is als mensen haar sympathiek vinden. Ze is wel erg driftig en wordt snel boos. Al doet ze heel erg haar best om die boosheid de baas te blijven, wat niet altijd lukt. Wat ze ontdekt over haar familie blijkt niet overeen te stemmen met het beeld dat die mensen naar buitenaf geven.
Het verhaal verloopt chronologisch al zijn er terugblikken naar het verleden en ook de reden waarom Maja van school gestuurd werd, zit in het verhaal verweven.
Doorheen het verhaal ziet de lezer Maja evolueren naar iemand die best vriendschap kan sluiten, die wél sociaal kan zijn en anderen kan helpen. Dingen waarvan ze dacht dat ze die niet kon.
Het verhaal kent een open einde, maar laat wel zien dat Maja in het reine is met zichzelf en dat de relatie tussen Maja en Regina anders is dan bij het begin van het verhaal.
Een verhaal dat duidelijk wil maken dat je moet geloven in je eigen kunnen, dat het mogelijk is te veranderen en dat je mag zijn wie je bent. Beslist het lezen waard.

Pol Van Damme - augustus 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Lisa van Campenhout

Uitgeverij
Blossom Books   


Jaartal
2022

ISBN
9789463493130

Aantal pagina's
317

Prijs
€18,99