Anatorama

Coverafbeelding van: Anatorama

Trefwoord(en)
lichaam
wetenschap

Genre
informatief

Vanaf
8 jaar

Anatorama neemt je mee op een magische reis door het menselijk lichaam. In 10 hoofdstukken krijg je inzicht in de bouw van ons skelet, de complexe opbouw van onze spieren, en de wonderbare werking van onze organen. Van het hoofd tot de benen en voeten, en daar tussenin elk ander onderdeel van het lichaam. En dat gebeurt uiteraard met véél tekeningen, … maar niet zomaar tekeningen. Op het eerste zicht lijkt het alsof iemand zijn favoriete kleurpotloden heeft bovengehaald en er lustig alle bladzijden mee heeft volgekrabbeld. Gelukkig is niets minder waar. Want bij het boek hoort een magisch kijkglas met drie vensters: rood, groen en blauw. Telkens je door één van deze vensters kijkt, zie je een andere ‘laag’ van het lichaam: rood voor het skelet, groen voor de spieren, en blauw voor de organen en bloedvaten.

Bij elk hoofdstuk krijg je eerst een overzichtspagina met een korte uitleg: hoeveel botten zitten er bijvoorbeeld juist in je schedel en waarom is het nu net zo belangrijk dat die hersenen zo goed beschermd zitten? Of hoe leer je – proefondervindelijk uiteraard – dat je mond en neus onlosmakelijk verbonden zijn? Rechts bovenaan vind je ook nog een kort overzicht van wat je in dit hoofdstuk met de magische lens kan ontdekken. Dat je longen tot de grootste organen behoren, bijvoorbeeld. En natuurlijk is de pagina ook gevuld met tekeningen die je dus met de magische lens kan ontwarren. Op de volgende twee pagina’s krijg je dan een duidelijke röntgenfoto te zien van dat specifieke onderdeel van het lichaam. Hier kan je nog duidelijker alle verschillende lagen met de lens onderzoeken. Tot slot vind je op de volgende dubbele pagina nog de anatomiegids, in zwart-wit deze keer. Hier heb je de magische lens niet nodig, maar zie je bijvoorbeeld een doorsnede van de keel of het hart, of een overzicht van het spijsverteringsstelsel met al de verschillende onderdelen ontleed. Leuk is ook dat het boek je hier uitnodigt om met al deze nieuwe informatie de röntgenfoto terug te gaan onderzoeken met een specifieke lens. En zo legt dit boek, pagina per pagina, ons menselijk lichaam – vrij letterlijk – bloot. Want met de magische lens lijkt het wel alsof je plots door de huid van een mens kan kijken naar alle onderliggende lagen.

Anatorama gaat dus heel gestructureerd te werk, wetenschappelijk zou je ook kunnen zeggen. Via korte en duidelijke teksten, en een bijna methodologische benadering, krijg je inzicht in de wonderlijke werking van het menselijk lichaam. Maar ook leuke vergelijkingen of interessante cijfers maken alle info behapbaar en toegankelijk. Zo kan je je maag bijvoorbeeld nog het best vergelijken met een keukenrobot die netjes je maaltijd voor je pureert. En wist je dat je nieren in amper 4 minuten ál het bloed in je lichaam zuiveren?! Het hoogtepunt van dit boek blijven echter de prachtige illustraties. Het lijkt wel alsof je in een oud anatomieboek met gedetailleerde gravures aan het snuisteren bent. En de magische lens maakt het geheel natuurlijk af. Een enkel minpuntje is dat de blauwe lens, die onze organen zou moeten blootleggen, niet voor de volle 100% werkt. De tekeningen zijn wat donker waardoor de organen moeilijk te ontwarren zijn. Op de overzichtspagina’s, de eerste dubbele pagina van elk hoofdstuk, weet je daardoor niet goed waar kijken, of wát je nu net zou moeten zien. Op de röntgenfoto’s is dat gelukkig net iets makkelijker. Door de duidelijke silhouetten, en de instructies in de anatomiegids, weet je iets beter welke onderdelen te onderzoeken. Gelukkig maakt het totaalconcept met zijn gedetailleerde tekeningen en wetenschappelijke info veel goed voor de weetgierige lezer die graag alles van buiten en voorál van binnen bestudeert!

Elise Cools - januari 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Kate Davies

Illustrator
Carnovsky   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2017

ISBN
9789401446006

Aantal pagina's
63

Prijs
€24,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Illumanatomy

Vertaler(s)
Anja De Lombaert