Amira de prinses komt thuis

Van Nuffelen en Ruell vatten het complexe thema van vluchtelingen in een eenvoudig prentenverhaal dat zoveel meer vertelt dan wat je ziet en leest.
Amira komt aan in het nieuwe land na een lange tocht over zee en over land. Zij slaapt drie dagen en drie nachten en dan begint haar nieuwe leven als prinses Amira. Met geuren en herinneringen van vroeger, en geluiden en andere prikkels die helemaal nieuw zijn. Op weg naar school neemt zij de tram, waar alles nieuw en vreemd aanvoelt. De prinses voelt zich niet op haar gemak en vele vragen tuimelen in haar hoofd. Maar in de school valt het uiteindelijk allemaal goed mee. De terugweg naar huis verloopt heel wat vrolijker, en thuis… Daar valt zij in een diepe slaap. En morgen…

De auteur schetst met zuinige woorden zowel de alledaagse gebeurtenissen en belevenissen van Amira als haar gevoelswereld. Doorheen het verhaal zijn haar angsten en haar nieuwsgierigheid goed voelbaar. Amira is duidelijk ‘een prinses’ die van aanpakken weet. Amira betekent trouwens niet voor niets ‘prinses’ in het Arabisch. De illustrator schetst een eigen wereld vol kleur en sfeer. Haar wervelende collages verbeelden concrete situaties, maar in de motieven en patronen van de verschillende vlakken laat zij een wereld binnensijpelen die zoveel rijker is. Zo verwerkt zij verschillende aspecten van vluchten op een bijzondere wijze in haar prenten. Soms klein en subtiel, soms groots en imponerend. Dries Desseyn geeft dit alles perfect vorm tot een aantrekkelijk prentenboek waarbij een complex gegeven eenvoudig en helder gebracht wordt. Zo is dit boek uitermate geschikt om de problematiek van vluchtelingen met (jonge) kinderen te bespreken.

Eric Vanthillo - april 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Bart Van Nuffelen

Illustrator
Kristina Ruell

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2017

ISBN
9789462912571

Aantal pagina's
38

Prijs
€14,95