Altijd vluchten

Coverafbeelding van: Altijd vluchten

Trefwoord(en)
armoede
gezin
19e eeuw
gevangen

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Amsterdam 1820. Het gezin van Andries woont in een ongezonde kelderwoning in de Jordaan-wijk. De vader van Andries heeft geen werk en zit meer in de kroeg dan dat hij thuis is. Als ze de kans krijgen om naar een kolonie te verhuizen in Drenthe, zou dit hun leven kunnen verbeteren. Maar dat valt erg tegen en de tegenslagen stapelen zich op. Telkens komt het gezin in de problemen door het gedrag van de vader. Een gebeuren uit het verleden hangt als een dreigende wolk boven hen. Wat is er gebeurd en lukt het om ermee in het reine te komen?

De auteur schetst een bijzonder donker beeld van de heersende armoede in Amsterdam in de vroege 19de eeuw. Honger, drankmisbruik en ongezonde woningen waren geen goede leefomstandigheden. Maar het leven in die koloniën, die bedoeld waren om het leven voor de mensen beter te maken, was blijkbaar ook geen pretje. Dat ondervindt Andries al bijzonder snel. De auteur geeft hem ook al een grote verantwoordelijkheid. Hij zorgt voor zijn kleine zusje (nog meer nadat hun moeder plots overleden is) en hij moet proberen zijn vader tegen zichzelf te beschermen. Geen makkelijke opdracht voor een twaalfjarige jongen, die heel snel volwassen moet worden.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Andries. De lezer ervaart door zijn ogen de wereld rondom hem. Het verhaal is vrij klassiek opgebouwd. Eerst gaat het helemaal bergaf met het gezin van Andries en is hij de wanhoop nabij. Tot hij door een toevalstreffer in contact komt met mensen met een betere inborst dan de leiding in de koloniën en het van dan af enkel maar beter wordt voor hem en het gezin. Tot een bijzonder wensvervullend einde toe.
De auteur heeft zich gebaseerd op waargebeurde feiten, zoals de koloniën in Drenthe en Overijssel, en heeft daar haar verhaal op geënt.
Op de binnenflappen van het boek staat een oude landkaart van het gebied afgebeeld. Wat meer informatie over deze koloniën en de geldende leefomstandigheden zou de waarheidsgetrouwheid van het verhaal hebben versterkt.
Een geromantiseerd ‘kommer-en-kwel’-verhaal dat door toeval een erg positief slot krijgt.

Pol Van Damme - oktober 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Christine Linneweever

Uitgeverij
Kluitman   


Jaartal
2021

ISBN
9789020624663

Aantal pagina's
271

Prijs
€16,99