Altijd dichtbij

Coverafbeelding van: Altijd dichtbij

Trefwoord(en)
missen
verdriet
liefde
grootouders
wereld

Genre
prentenboek

Vanaf
6 jaar

Babu’s oma was gestorven en hij miste haar hard. Zijn hoofd zat vol vragen en slapen lukte hem niet. In het diepe, koele water van het meer van Pokhara lukte het hem om zijn boosheid achter te laten. Maar het gemis en de vragen bleven. Los van de belofte die hij haar gedaan had op de rand van haar bed. Ze had gezegd dat, als je je verdrietig voelt, dat ze dan juist heel dicht bij hem zou zijn. Maar Babu bleef zich alleen voelen. Alles was zo dichtbij: de vis in het water, de vogel op het plein, de gerimpelde huid van de banyanboom, het koele briesje rond die boom, de kleine aap op het dak van de apentempel, de neushoorn die het dorp op stelten zette, …  Behalve oma. Maar na een tijd begon hij het te begrijpen. En tot slot waren er de wijze gedachten van opa.

Mark Janssen tekende en schreef een licht poëtisch en innemend verhaal waarvoor hij de inspiratie vond tijdens zijn reizen naar Nepal met stichting Thang.
In zijn grote wit-zwart-grijzige prenten vat hij de natuurlijke pracht en de weidsheid van Nepal en tegelijkertijd de broosheid van de trieste gevoelens en de strijd van het hoofdpersonage. Deze mix grijpt aan en pakt je voorzichtig in.
De tekst erbij is sober en gevoelig. Janssen weet te schrappen tot de essentie over blijft. Met een sobere woordenschat beschrijft hij de gevoelens van Babu en zijn proces in de aanvaarding van de dood van zijn oma. Dit proces nestelt zich beetje bij beetje onder je vel. Met tot slot een troostvol einde dat je met een gelauwerd en goed gevoel troost biedt. 

Eric Vanthillo - februari 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Mark Janssen   

Illustrator
Mark Janssen   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2020

ISBN
9789047712640

Aantal pagina's
30

Prijs
€16,95