Als je papa en mama gescheiden zijn

Coverafbeelding van: Als je papa en mama gescheiden zijn

Trefwoord(en)
gevoelens
echtscheiding
verhuizen

Genre
prentenboek

Vanaf
3 jaar

Kais ouders zijn gescheiden. Kai woont nu steeds een paar dagen bij mama en dan een paar dagen bij papa. Kai heeft bij allebei een eigen kamer.  Hij heeft ook een koffertje dat hij steeds meeneemt als hij verhuist. Hij moet wel even wennen wanneer zijn mama een nieuwe vriend heeft. En zeker als ze samen een kindje krijgen. Wanneer hij bij papa is, mist hij mama. En andersom. Dat is echt niet gemakkelijk. Lizzy en Senna zijn stiefzusjes. Wat dat betekent moeten ze hun juf even duidelijk maken, want ze begrijpt het niet goed. Mika heeft wat problemen met de verschillende regels die er zijn bij mama en papa. Bij de ene mag ze overdag wel tv kijken en bij de andere niet. Maar waar ze het allemaal over eens zijn is dat jarig zijn nu veel leuker is. Want ze zijn twee keer jarig, met twee feestjes.

Dit boek vertelt over kleuters waar de ouders van gescheiden zijn. Aan de hand van hun verhalen, die je op de linkerpagina’s vindt, krijg je een mooi beeld van hun situatie en hun gevoelens. Op de rechterpagina worden die gevoelens even toegelicht. Zo wordt bij het verhaal over het missen van mama of papa verteld wat Kais ouders doen om dat gemis draaglijker te maken. Ze laten Kai telefoneren en zorgen voor een foto of tekening. Of zelfs een sjaal of T-shirt van een van de ouders om mee naar bed te nemen. Bij het verhaal over zielige sokken wordt aandacht besteed aan het heen en weer reizen met een koffertje, en dat lievelingskleren net bij de verkeerde ouder kunnen liggen. Je kan immers niet alles dubbel hebben.
Onderaan de rechterpagina staat telkens een vraag die aan de lezer gesteld wordt. ‘Waar wil jij wel eens langer blijven?’ of ‘Wat helpt als je verdrietig bent?’. Het is een aanzet om te praten over een van de onderwerpen uit dit boek. En zo kan het helpen om alle gevoelens rond een echtscheiding voor kleuters bespreekbaar te maken. Sfeervolle, herkenbare illustraties sluiten aan bij de tekst en brengen alles mooi in beeld. Op de laatste pagina’s staan nog enkele opdrachten voor de lezer, om af te sluiten met een voorbeeld van een dagboekpagina en een afsprakenbrief.
Een erg interessant boek om een echtscheiding bespreekbaar te maken voor kleuters. Het zorgt voor herkenning en kan aanleiding geven om te praten over hun eigen gevoelens.

Mik Ghys - december 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Pauline Oud   

Uitgeverij
Clavis   


Reeks
Clavis informatief

Jaartal
2021

ISBN
9789044841893

Aantal pagina's
33

Prijs
€16,95