Als je blaft

Coverafbeelding van: Als je blaft

Trefwoord(en)
familieproblemen
ruzie
gezin
angsten

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

In samenwerking met het ‘Vertrouwenscentrum Kindermishandeling’ creëerden de makers van dit aantrekkelijke prentenboek een werkzaam verhaal over familiaal geweld, dat kinderen en volwassenen kan helpen door ogen te openen en stof tot gesprek te bieden. Maar even goed voor eender wie is dit een herkenbaar verhaal dat inzicht kan geven in de thematiek.
De personages zijn een familie honden. Papa en mama maken vaak ruzie. Ze roepen (door de muren heen), mama gooit met schoenen, papa dreigt met weggaan en nooit meer terugkomen. De kinderen, Max, Layla en Marie lijden onder hun voortdurende geruzie. Ieder van hen reageert op eigen wijze: Max wil weglopen en bij oma gaan wonen, Layla is woest en Marie houdt zich vast aan de goede momenten en vraagt zich af of het hun schuld is dat papa en mama ruzie maken. Als papa en mama na de ruzie toenadering zoeken tot hen met liefdesverklaringen, leuke voorstellen of allerlei lekkers is het te laat. De kinderen hebben besloten om tot actie over te gaan. Een actie met grote gevolgen…
Boonen schreef met zuinige woorden een doeltreffend verhaal. De korte zinnetjes laten zich met veel expressie voorlezen. Tegelijkertijd bieden zij ruimte tot eigen invulling. Het verhaal balanceert voortdurend op de grens tussen het pedagogische en de fictie. Je voelt doorheen het verhaal de psychologie hoe verschillende partijen reageren op deze materie. Dit opent wegen tot reflectie en bespreking.
Vangeel zorgt voor een stevige meerwaarde door haar wervelende illustraties die de realiteit optillen. Zij voegt een flinke portie fantasie toe aan het verhaal, wat het geheel effectief verzacht. In zachte tinten schildert en tekent zij grappige figuren met elk een stevig, eigen karakter. Haar prenten zitten vol details die je blijft ontdekken en die het verhaal uitbreiden. Ze prikkelen je eigen fantasie rijkelijk.
Voeg daaraan een uitgebreid nawoord waarin de thematiek van familiaal geweld wordt gekaderd en een lijst van adressen waar je terecht kan voor hulp, en het plaatje is compleet. Een plaatje dat – jammer genoeg – nodig is en best niet verzwegen wordt. Want op dit thema rust nog steeds een stevig taboe.

Eric Vanthillo - augustus 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Stefan Boonen   

Illustrator
Julie Vangeel   

Uitgeverij
Van Halewyck   


Jaartal
2019

ISBN
9789463830300

Aantal pagina's
34

Prijs
€17,50