Als ik er niet meer ben

Coverafbeelding van: Als ik er niet meer ben

Trefwoord(en)
WO I
Schotland
veldslagen
waanzin
familierelaties

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

1916. Het leven van de zestienjarig Douglas McMorrow is weinig opbeurend. Zijn vader is aan de drank verslaafd sinds de dood van zijn moeder en heeft geen interesse in zijn zoon. Een vriend stelt Douglas voor om in het leger te gaan om hun land te dienen en zo hun verleden achter zich te laten. De opleiding is echter bijzonder hard en dat is nog maar het begin van hun lijdensweg. Pas op het slagveld beseffen ze in welke hel ze zijn terechtgekomen.

De eerste helft van het verhaal concentreert zich voornamelijk op de weinig rooskleurige situatie bij Douglas in zijn thuisdorp en de harde leerschool die hij ervaart in het opleidingskamp. In dit deel leert de lezer de jongens kennen als eenvoudige maar eerlijke kerels die weg willen uit de verstikkende omgeving in Schotland. Maar eens op het slagveld beland, wordt hun weerstand heel erg op de proef gesteld. Zo erg zelfs dat ze zichzelf verliezen in de waanzin van de oorlog.
Het is de auteur erg goed gelukt om de toestand van de jongens in die hel van de oorlog te beschrijven en hoe ze uiteindelijk elke menselijkheid verliezen.
De beschrijvingen van de plekken waar ze strijden of naartoe moeten trekken komen erg indringend en huiveringwekkend over.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Douglas, in de ik-vorm. De lezer kijkt dus mee door de ogen van Douglas naar de wereld om hem heen. In het begin is hij een erg gevoelige jongen die het verlies van zijn moeder moedig draagt en eerder meewarig en bang naar zijn vader kijkt. Hij evolueert echter naar een meedogenloze oorlogsmachine die op den duur zijn verstand verliest en helemaal verdwaasd en van de wereld om zich heen kijkt, zonder iets te zien.
Toch weet de auteur om in die waanzin enige menselijkheid en warmte te brengen door de vriendschap tussen een aantal van deze bijzonder jonge soldaten. Al hebben ze elk hun zwakke momenten die het voor elkaar niet makkelijk maken, toch blijven ze in elkaars buurt en helpen ze elkaar uiteindelijk telkens weer.
Bijzonder realistisch verhaal over hoe jonge soldaten deze gruwelijke oorlog ervaarden. Beslist de moeite waard.

Pol Van Damme - februari 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Beau Charlotte   

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2020

ISBN
9789044839159

Aantal pagina's
197

Prijs
€16,95