Als een vossenstaart op een landkaart – dierenverhalen

Coverafbeelding van: Als een vossenstaart op een landkaart – dierenverhalen

Trefwoord(en)
dieren
fabels
wereld
voorlezen
fantasie

Genre
voorleesboek

Vanaf
5 jaar

Riet Wille toonde zich reeds eerder een gedegen verhalenverteller in ‘Toen een tak mij tikte’ en in ‘Van leeuw tot leeuwerik’.
Ook deze keer schrijft zij met een vlotte pen 15 verhalen die allemaal bevolkt worden door dieren. Inspiratie haalde zij uit de hele wereld: ‘Hoe de beer aan zijn korte staartje komt’ naar een fabel uit Zweden, ‘De schildpad en de twee eenden’ naar een fabel van Jean de La Fontaine uit Frankrijk, ‘Het hert en de tijger’ naar een fabel uit China, ‘Waarom de katten op muizen jagen’ naar een fabel uit België, en veel meer.
In haar zoektocht naar inspiratie zocht zij naar verhalen met alleen maar dieren. Mensen komen hier niet aan te pas, hoewel natuurlijk al die dieren de meest menselijke trekjes vertonen… Elk verhaal werkt naar een verrassende pointe toe met vaak een boodschap, zoals het ware fabels betaamt.
De stijl van de verhalen is licht en speels: korte zinnetjes die je met plezier ritmisch voorleest en die rijmen op elkaar. Tegelijkertijd speelt de auteur meesterlijk met taal, ook in de bladspiegel van de pagina’s, wat elk verhaal versterkt op een bijzondere, speelse wijze. De korte zinnetjes op rijm doen je wel soms verlangen naar verhalen met ronkende volzinnen, maar die ga je hier in deze bundel niet vinden.
De verhalen werden meesterlijk geïllustreerd door Sassafras De Bruyn. Zij tekent en schildert met veel fantasie kleurrijke prenten die mee de verhalen vertellen. De details, de composities, telkens draagt het geheel bij tot paginagrote en kleinere prenten vol sfeer.
Zo werd deze dikke bundel een schat aan verhalen, niet alleen om te lezen of om naar te luisteren, maar ook om naar te kijken.
Een heerlijke (voor)leesbundel voor jong én oud!

Eric Vanthillo - februari 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Riet Wille   

Illustrator
Sassafras De Bruyn   

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2022

ISBN
9789462916722

Aantal pagina's
136

Prijs
€24,95