Alles wat was

aanrader Coverafbeelding van: Alles wat was

Trefwoord(en)
dood
afscheid
rouwen
rouwverwerking

Genre
informatief

Vanaf
9 jaar

Hoe ga je om met afscheid? Dat is de ondertitel van dit boek. Want in ons leven nemen we voortdurend afscheid. We nemen afscheid van ons oude huis als we verhuizen, van de lagere school wanneer we naar het middelbaar gaan, van onze knuffels en speelgoed wanneer we ouder worden, van vrienden die verhuizen en van mensen en dieren die doodgaan. Allemaal vormen van afscheid die in dit boek aan bod komen, want ze veroorzaken heel wat verdriet en onzekerheid.
Het boek start met het grootste afscheid dat er bestaat: dood gaan. Het rouwproces wordt nader bekeken en kinderen getuigen. Ook worden er vragen aan de lezer gesteld, vragen om even over na te denken of om met iemand over te praten. Zoals ‘Ben je al eens naar een begrafenis geweest?’ of ‘Hoe word je zelf graag getroost?’. Zo zet het boek aan om bij jezelf na te gaan hoe je omgaat met verdriet en rouw. Met ‘wist je dat’ stukjes en enkele tips probeert de auteur je een ruimere kijk te geven op rouwen. Zo kan je in Zuid-Korea aan proefsterven doen. In Griekenland kan je zien wie er net iemand verloren heeft door de kleding.
Maar ook andere vormen van afscheid komen aan bod. Zoals alle veranderingen die je doormaakt bij het ouder worden. Dat zorgt ook voor afscheid nemen van vertrouwde dingen. Net als een echtscheiding, een verhuizing of een nieuwe school. Er is ook veel aandacht voor troost. Met ook hier weer tips en reacties van kinderen.

Het hele boek ademt betrokkenheid en meeleven. Door de reacties en brieven van kinderen, door de vele tips en weetjes, voel je hoe de auteur probeert om al die gevoelens een plekje te geven en elke lezer daarbij te helpen. De tekst leest vlot en de lay-out is verzorgd en aantrekkelijk. De illustraties sluiten perfect aan bij de sfeer van het boek. Daardoor zal dit boek kinderen zeker kunnen helpen wanneer ze worstelen met hun gevoelens rond dood en afscheid nemen. Het is een toegankelijk werk dat iedereen die kinderen wil helpen in moeilijke tijden ter beschikking moet hebben. Een aanrader!

Mik Ghys - april 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Stine Jensen   

Illustrator
Marijke Klompmaker   

Uitgeverij
Kluitman   


Jaartal
2020

ISBN
9789020622430

Aantal pagina's
123

Prijs
€18,99