Alles wat ik nog met Gizmo wil doen

Coverafbeelding van: Alles wat ik nog met Gizmo wil doen

Trefwoord(en)
pesten
afscheid
huisdieren
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Lukas is opgegroeid met zijn hond Gizmo. Wanneer de dierenarts hem zegt dat Gizmo erg oud geworden is en niet lang meer zal leven, stelt Lukas een lijst op met alles wat hij nog een laatste keer wil doen met Gizmo. Om die zaken te kunnen doen, wil hij meedoen met een hondenwedstrijd en de geldprijs winnen. Maar daarvoor moet Gizmo kunstjes kunnen en die kan hij niet. Lukas krijgt onverwacht hulp van Liv, die een studentenbaan heeft in de hondenschool. Maar niet alleen met Gizmo helpt ze hem, ook op school komt ze tussenbeide wanneer hij weer eens gepest wordt door Tobias en Jason. Die maken zijn leven op school een hel. En Max, Lukas’ beste vriend van vroeger, trekt met die pesters op. Liv gaat zo op in haar enthousiasme om Lukas te helpen, dat ze haar baantje kwijtraakt. Dat brengt haar thuis in de problemen, want zij zorgt alleen voor haar zieke moeder. Toch willen ze samen Gizmo nog één keer naar het strand brengen.

Lukas heeft het niet gemakkelijk. Overal vinden Tobias en Jason hem om te pesten. En zijn vriend Max raakt hij ook kwijt. De enige vriend die hij nog heeft is Gizmo, en die gaat dood. Daarbij komt nog dat Lukas’ ouders gescheiden zijn, wat hij ook heel erg vindt. Heel zijn leven staat nu in dienst van Gizmo. Hij wil zijn allerbeste vriend nog enkele mooie momenten bezorgen. De liefde waarmee hij dat doet ontroert elke lezer. Dat Liv hem wil helpen, ondanks haar eigen penibele situatie, is al even ontroerend. Het lijkt wel alsof zij twee moeten opboksen tegen heel de wereld en alle problemen. Maar zij doen dat op een schitterende en hartverwarmende manier.
Het is wel even wennen als Gizmo zelf hier en daar zijn commentaar geeft. Voor een hond is hij wel erg welbespraakt. Maar na een poosje sluipen zijn stukjes mee tussen het verhaal van Lukas en Liv.
Alle belevenissen worden verteld vanuit het standpunt van Lukas, met enkele tussendoortjes van Gizmo. Zo onderga je mee zijn gevoelens en ervaar je de ontgoochelingen bij het gedrag van Max. Het uit elkaar groeien van twee vrienden door de overgang naar de middelbare school is hier ook een belangrijk thema. Net als het pesten, waar Max op toekijkt en nooit ingrijpt. Maar die negatieve elementen wegen niet op tegen de positieve: Lukas’ inzet en gevoelens voor Gizmo en de vriendschap met Liv.
Een aangrijpend en gevoelig verhaal over Luka’s bucketlist voor zijn hond.

Mik Ghys - augustus 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Ben Davis   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2020

ISBN
9789025878870

Aantal pagina's
216

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
What’s That in Dog Years?

Vertaler(s)
Emiel de Wild