Allemaal willen we de hemel

aanrader Coverafbeelding van: Allemaal willen we de hemel

Trefwoord(en)
WO II
vriendschap
liefde
helden
verraad

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Het is 1943 en de Duitsers hebben jongemannen nodig aan het oostfront in hun strijd tegen de Russen. Ward en zijn vriend Jef willen helden worden en Ward vertrekt naar het oostfront. De vader van Jef eist dat zijn zoon in Vlaanderen blijft. Hij wilt zijn gezin buiten de oorlog houden. Renée, de zus van Jef, is verliefd op Ward en op zijn prachtige saxofoonmuziek. Ze speelt samen met Jef en haar vader trompet in de plaatselijke fanfare waarbij Ward zich ook aansluit. Tot de dag waarop Ward vertrekt en hij door de dorpsgenoten als collaborateur wordt beschouwd en zo ook de relatie met Renée eindigt…

Monumentaal, prachtig geschreven, ontroerend mooi en beklijvend boek.
Het geeft de lezer een andere kijk op de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog: de harde realiteit van de oorlog, de verzetstrijders, de collaborateurs, het verraad, de haat, de achterdocht, de afrekeningen, het geweld, de gruwel en de verwondingen.
Het verhaal wordt in korte, afwisselende hoofdstukken verteld vanuit het standpunt van de verschillende personages, telkens vanuit een wisselende ik-persoon (Jef, Ward, Renée, Remi). Erg knap hoe de auteur de gevoelens van de verschillende personages weergeeft, heel realistisch en dikwijls heel aangrijpend. Elk personage, hoe klein zijn of haar rol in het verhaal ook is, is er een van vlees en bloed en zorgt voor de voortgang van de verschillende verhaallijnen.
Het is niet alleen het verhaal van Jef die ongewild als held wordt beschouwd en dat van Ward die naar het oostfront trekt. Maar het is ook het verhaal van de eerste liefde van Renée en haar zoektocht naar wat ze verder wilt doen in haar leven en dat van de jonge tienjarige Remi die overal wordt buiten gehouden maar al meer begrijpt en aanvoelt dan anderen denken. Het belang en de kracht van muziek vormen ook een mooie rode draad doorheen het boek: Ward, Jef, Renée, Remi en hun vader spelen mee in de plaatselijke fanfare. De beschrijving van wat en hoe ze spelen, hoe belangrijk het voor hen is om even de ellende van de oorlog te kunnen ‘vergeten’ door samen muziek te maken.
Een ander thema is het opgroeien, het loslaten, de zoektocht van de jongeren naar zichzelf, naar hun plaats in het geheel, wat nog minder evident is in een tijd van oorlog. De auteur slaagt erin om heel realistisch en filmisch te schrijven. Je kan je als lezer helemaal inleven in de verschillende personages en hun wereld. Het thema van heldendom, vriendschap, overleven, liefde, gezin, familiebanden,… alle thema’s zijn prachtig uitgewerkt en versterken de verschillende verhaallijnen, zorgen voor de rode draden en maken er een ontroerend geheel van dat je in één adem wilt uitlezen. Qua vertelstijl en woordkeuze is dit echt een pareltje waarbij je als lezer dikwijls even naar adem hapt en halt houdt bij de mooie zinnen die je echt raken. Dat merk je al aan de titel ‘Allemaal willen we de hemel’: prachtig en veelbelovend! Els Beerten bezorgt je met dit boek een bijzonder prachtig verhaal, sterk geschreven en meer dan terecht bekroond met de Boekenleeuw 2009, de Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer 2009, De Gouden Lijst 2009, de Nienke van Hichtum-prijs 2009 en de Cultuurprijs Vlaanderen voor Jeugdliteratuur 2013.
Een absolute aanrader!

Hilde Umans - april 2010

Zoek op bib.be

Auteur
Els Beerten   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2009

ISBN
9789045106199

Aantal pagina's
498

Prijs
€17,95