Allemaal theater!

Coverafbeelding van: Allemaal theater!

Trefwoord(en)
theater
lezen
spelen
samenleesboek

Genre
hobby

Vanaf
8 jaar

Samen met ‘Wat de boer zegt van zijn kippen’ is dit het recentst uitgegeven samenleesboek in de reeks ‘Applaus voor jou! Theaterlezen’, een reeks van eenvoudige leesboeken vol dialogen om met je vrienden luidop te lezen.
Het concept is helder: bij theaterlezen nemen twee (of meer) lezers de rol van een personage op zich en lezen de tekst luidop voor. Zo voeren de lezers eigenlijk samen een toneelstukje op, maar dan zonder podium, decor of rekwisieten. De teksten bestaan uit dialogen zodat de lezers met elkaar in een levendig gesprek gaan. Deze originele manier van lezen bevordert het ‘vloeiend lezen’ (met begrip en intonatie) en het leesplezier. Tegelijkertijd verlaagt het de leesdrempel en is het uitermate geschikt voor zwakkere lezers.
De inhoud van deze uitgave bestaat uit 31 dialogen, verdeeld in 3 categorieën: korte verhaaltjes, teksten op rijm en moppen. Elke categorie heeft zijn kleur zodat je het telkens meteen herkent en bovenaan staan ook telkens de rollen duidelijk aangegeven met een speelse tekening. Aan duidelijkheid geen gebrek dus!
Het geheel is divers, de thema’s komen meestal uit de wereld van het theater: aanschuiven in de rij voor een ticket, beroemd zijn, een avondje uit, de Koperen Kees, de belichting, tableau vivant of levende foto, stilte in de zaal, plankenkoorts, enz. …
De teksten zijn geen poëtische hoogvliegers, maar concrete spreekteksten die zo uit het leven gegrepen lijken. Je kan erin grasduinen en makkelijk een selectie maken die je bevalt.
Het geheel is verzorgd uitgegeven met kleurrijke illustraties. Zij verbeelden met veel fantasie de wereld van het theater en alles eromheen. Verhoeff weet je te verrassen met prenten die de realiteit overstijgen. Haar figuren zijn beweeglijk en expressief. Zij schildert met gemak taferelen die je fantasie prikkelen en die je doen verderdromen. Zo vormen tekst en illustraties een geslaagd en aantrekkelijk geheel.
Om het helemaal af te maken lees je in een heldere inleiding hoe je dit boek kan gebruiken en in een soort appendix bruikbare en meteen toepasbare tips om theaterlezen tot een feest te maken.
Dit is duidelijk een geslaagd werk dat niet mag ontbreken in elke klas of groep waar ‘taal’ centraal staat. Om te lezen of om toneel te spelen.

Eric Vanthillo - april 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Lizzy Koppe-van Pelt

Illustrator
Nelleke Verhoeff

Uitgeverij
De Inktvis   


Reeks
Applaus voor jou! Theaterlezen

Jaartal
2017

ISBN
9789075689891

Aantal pagina's
107

Prijs
€16,95